Ο για λίγους μήνες υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας που έγινε πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν είναι η μόνη περίπτωση πολιτικού σχεδόν άγνωστου ακόμα και μέσα στη χώρα του που καταλαμβάνει από τη μία ημέρα στην άλλη κορυφαίο ευρωπαϊκό πόστο!
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ανάλυση της Wall Street Journal για το πώς άσημοι πολιτικοί, χάρη στην ιδιοσυγκρασία της Ευρώπης, έχουν καταλάβει τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας του ούτε λίγο ούτε πολύ για μόλις 11 μήνες πριν γίνει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ένα πόστο που δημιουργήθηκε από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Πριν ήταν βουλευτής στη χώρα του, χωρίς διεθνές προφίλ.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κάθριν Άστον. Υπήρξε επικεφαλής της Βουλής των Λόρδων για λιγότερο από ένα χρόνο όταν αντικατέστησε τον Πήτερ Μάντελσον ως Επίτροπος και λιγότερο από ένα χρόνο μετά έγινε ουσιαστικά η υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης, ένα πόστο που επίσης δημιουργήθηκε από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Το τελευταίο παράδειγμα είναι ο πρώην Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πλέον πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.
Σε επίπεδο διεθνούς αναγνώρισης και σε σύγκριση με το Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal, η Κάθριν Άστον και ο Χέρμαν βαν Ρομπάι είναι σαν αστέρες του Χόλιγουντ.
Πριν γίνει υπουργός Οικονομικών τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν είχε υπάρξει καν υπουργός, ενώ ήταν σχεδόν άγνωστος και στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς ήταν απλά ο εκπρόσωπος Τύπου του Εργατικού κόμματος για θέματα Παιδείας.
Είχε απλά γίνει λίγο γνωστός όταν άρχισε να κριτικάρει το σεξ και τη βία στα βιντεοπαιχνίδια σε συνεντεύξεις στην τηλεόραση.
Οι σχέσεις του όμως με τον επικεφαλής του Εργατικού κόμματος -που κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου- τον έκανε υπουργό Οικονομικών.
Από κει και πέρα και ευρωπαϊκούς λόγους κάποιοι πολιτικοί αναλαμβάνουν ευρωπαϊκά πόστα. Σε αυτό συμβάλει το χαμηλό προφίλ τους, όπως και στην περίπτωση των Ρομπάι και Άστον.
Ο Ντάισελμπλουμ και ο Ρομπάι έχουν και το άλλο συν, δεν προέρχονται από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ το χαμηλό προφίλ και των τριών δεν τους επιτρέπει να προωθούν πολιτικές που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ΕΕ.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ έτυχε και να είναι Ολλανδός την κατάλληλη στιγμή. Η χώρα του τα πάει πολύ καλά σε οικονομικό επίπεδο, την ώρα που η Ιταλία έβαλε τον Ντράγκι στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου η Γαλλία είχε για δύο θητείες το ζαν-Κλωντ Τρισέ.
Οι Γερμανοί έχουν τον Κλάους Ρέγκλινγκ επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και οι Φιλανδοί τον Όλι Ρεν ως Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Οι Αυστριακοί έχουν το Βίζες επικεφαλής του Eurogroup Working Group.
Ο διορισμός του εξυπηρετούσε και έναν ακόμη σκοπό. Δε θα ήταν ο άνθρωπος που θα έσπαγε αυγά…