Με τις δραματικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία συνέπεσε το συνέδριο του περιοδικού Economist, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.
Οι περισσότεροι ομιλητές τόνισαν ότι η λύση στο πρόβλημα της Κύπρου θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου της ΕΕ.
Το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και του λαού της αυτή τη δύσκολη στιγμή, ανέφερε η αντιπρόεδρος του, ‘Αννυ Ποδηματά, χαιρετίζοντας την έναρξη του συνεδρίου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να συμβάλλει και να υποστηρίξει τις προσπάθειες για να οριστικοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται μια λύση, «η οποία θα είναι αποτελεσματική, αξιόπιστη και πρωτίστως ευρωπαϊκή».
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε να δουλέψουν όλοι από κοινού, προς όφελος μιας βιώσιμης λύσης για τον κυπριακό λαό, «που δεν θα παραβιάζει τις αρχές της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας και της δικαιοσύνης».
Η κ. Ποδηματά υπέδειξε ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι διαφορετικό σε σχέση με αυτό της Ελλάδας, λόγω του υπερδιογκωμένου τραπεζικού τομέα, ο οποίος χρειάζεται εξυγίανση. Παράλληλα, ανέφερε ότι και άλλες χώρες έχουν παρεμφερή χαρακτηριστικά, μερικές εκ των οποίων ζήτησαν τη βοήθεια της Ευρώπης, ενώ άλλες δεν βρέθηκαν σε αντίστοιχη δυσκολία. Η κ. Ποδηματά αναφέρθηκε, επίσης, στη δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης, και στη δημιουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Τραπεζικής Εποπτείας, λέγοντας ότι «καθυστερήσαμε».
Ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισαρίδης συνέστησε ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεχτή η άποψη ότι «πρέπει να μειώσουμε κατά το ήμισυ το τραπεζικό μας σύστημα, επειδή κάποιοι στο Eurogroup το βρήκαν καλή ιδέα». Τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης των κυπριακών καταθέσεων, ως η καλύτερη δυνατή λύση.
Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχέδιο διαχωρισμού της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» δεν θα γίνει αποδεκτό από την Ευρωζώνη.
Ο κ. Πισσαρίδης χαρακτήρισε ανεξήγητο το γεγονός ότι η Ευρωζώνη βάζει εμπόδια στη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας, την ώρα που οι αδυναμίες της αφορούν μόνο στο τραπεζικό της σύστημα, στοιχείο που τη διαφοροποιεί και από την ελληνική περίπτωση, η όποια έτυχε αδράς χρηματοδότησης.
«Το Λουξεμβούργο είναι ακόμη πιο εξαρτημένο από εμάς στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και δεν άκουσα κανέναν να μιλάει για αυτό» σημείωσε ο κ. Πισσαρίδης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ζητάμε δάνεια από τη Γερμανία, αλλά από το ευρωσύστημα, το οποίο οφείλει να βοηθήσει τις τράπεζές μας». «Δεν είναι δυνατό να συμβαίνουν αυτά, επειδή εκείνοι που τις χρησιμοποιούν περισσότερο είναι οι Ρώσοι, τους οποίους δεν θέλουν» τόνισε .
Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, η πηγή του προβλήματος στην Κύπρο, όπως και ευρύτερα στην Ευρώπη, είναι το θέμα της τραπεζικής εποπτείας, «το οποίο ουδέποτε διευθετήθηκε, απλώς ανατέθηκε στο εκάστοτε κράτος προκαλώντας κρίση εμπιστοσύνης».
Ο Μιχάλης Ατταλίδης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και κάτοχος της έδρας Jean Monnet, επεσήμανε ότι η ανάγκη ανάληψης δράσης είναι κατεπείγουσα, λόγω του θέματος της ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας, ενώ συμπλήρωσε ότι ένας φόρος επί των καταθέσεων μπορεί να καταστεί αναπόφευκτος, λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που υπάρχει για να αναληφθεί δράση.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) αποτελεί πολύ καλύτερη ιδέα από τη φορολόγηση των καταθέσεων, ενώ εισηγήθηκε το ΕΤΑ να χρησιμοποιηθεί ως πηγή αποζημίωσης για κάθε καταθέτη που θα υποστεί ζημιά από το «κούρεμα».
Αναφερόμενος στο ρόλο της Βρετανίας, ο κ. Ατταλίδης εξέφρασε την άποψη ότι «τώρα είναι μια καλή στιγμή για το Λονδίνο να δείξει την αλληλεγγύη του προς τη Λευκωσία, με το τα αποπληρώσει τα χρωστούμενα για τη χρήση των βρετανικών βάσεων».
Σε παρέμβαση του στο συνέδριο, ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Matthew Kidd, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις κατά πόσο το ενοίκιο για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι πληρωτέο». Συμπλήρωσε ότι η αλληλεγγύη της Βρετανίας θα προσφερθεί με την εφαρμογή της οποίας λύσης συμφωνηθεί για τη χώρα, ώστε να μπορέσει να διασφαλιστεί κατά βιώσιμο τρόπο η ευημερία της Κύπρου στο μέλλον.
Ο John Peet, συντάκτης Ευρώπης του περιοδικού Economist, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, τη χαρακτήρισε «ανεξήγητη», λέγοντας ότι ο τρόπος που λήφθηκε ήταν πολύ κακός για το Eurogroup, την ΕΕ και την Κύπρο.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι καλύτερα οι χώρες της ζώνης του ευρώ να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα, καθώς η εγκατάλειψη του ευρώ, σημείωσε, αποτελεί πολύ χειρότερη επιλογή.
Τέλος, επεσήμανε ότι η Κύπρος δεν πρέπει να εξαρτάται από τη Ρωσία.
Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr