Δεν θα υπάρξει η επιβολή τέλους σε καταθέσεις ή άλλους πόρους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ευρωζώνη κατά το κυπριακό υπόδειγμα, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι είναι «αναπόφευκτο» να επιβληθεί μια συμβολή των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της.
Η Κύπρος σχεδιάζει να επιβάλει ένα κούρεμα στις καταθέσεις πάνω από 20.000 ευρώ κατά 6,75% και σε αυτές πάνω από 100.000 κατά 9,9%, ώστε να συγκεντρωθεί ένα μέρος του απαιτούμενου κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα, ο οποίος είχε εκτεθεί στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Αυτό ανακίνησε ανησυχίες ότι παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν και σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, υποβαθμίζοντας την εμπιστοσύνη των καταθετών στα πιστωτικά ιδρύματα στην ΕΕ συνολικά.
Όμως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε άλλα κράτη της ευρωζώνης.
«Αυτό αποκλείεται εντελώς, δεν υπάρχει ανάγκη για ένα εφάπαξ τέλος σε άλλες χώρες», είπε ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο.
Ο επικεφαλής του Eurogroup επέμεινε ότι λόγω του μεγέθους του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και των αναγκών της για ανακεφαλαιοποίηση ήταν αναπόφευκτο να κληθούν να συμβάλουν οι καταθέτες.
Εξάλλου στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο’ Κόνορ δήλωσε σήμερα ότι η εγγυοδοσία για τις καταθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτει την περίπτωση κατάρρευσης ή πτώχευσης τραπεζών και δεν παρέχουν προστασία έναντι φορολογικών μέτρων που εγκρίνουν κοινοβούλια υπό μορφή νομοθετήματος, υπεραμυνόμενος της απόφασης να επιβληθεί ένα τέλος στις καταθέσεις στις τράπεζες της Κύπρου.
Η απόφαση που έλαβε η ευρωζώνη το Σαββατοκύριακο να αποτελέσει το τέλος αυτό προϋπόθεση για τη σύναψη μνημονίου διεθνούς δανεισμού της Κύπρου προκάλεσε σάλο στην ίδια τη νήσο κι ώθησε πολλούς ευρωπαίους να κατηγορήσουν τις Βρυξέλλες ότι αθετεί τους δικούς της κανόνες του παιγνιδιού.
Το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει ότι καλύπτονται από εγγύηση οι καταθέσεις ως και 100.000 ευρώ ανά πελάτη, ανά τράπεζα. Αλλά ο Ο’ Κόνορ επέμεινε πως οι εγγυήσεις αυτές ισχύουν «σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας».
«Σε αυτήν την περίπτωση, δεν συζητάμε για μια τέτοια κατάσταση, συζητάμε για ένα εφάπαξ τέλος το οποίο θα εφαρμοστεί ως ένα φορολογικό μέτρο, σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο», είπε ο Ο’ Κόνορ κατά την διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης Τύπου.
Από τους δρόμους της Κύπρου ως τους χρήστες του Twitter και εκπομπές των μέσων ενημέρωσης στο Βέλγιο και σε όλη την Ευρώπη, πολλοί κατήγγειλαν την απόφαση αυτή ως κατάφωρη αδικία σε βάρος των απλών αποταμιευτών, που η Επιτροπή λέει ότι δεν πρέπει να καταληφθούν από σύγχυση για τους ισχύοντες νόμους στην ΕΕ.
«Αυτή είναι η διάκριση που πρέπει να γίνει», είπε ο Ο’ Κόνορ.
Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr