H Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων διένειμε κεφάλαια ύψους 839 εκατ. ευρώ συνολικά στα δυτικά Βαλκάνια το 2012 και αναμένει να διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο τις επενδύσεις στην περιφέρεια αυτή.

Σχεδόν το 64% αυτών των κεφαλαίων επενδύθηκαν στην Σερβία, το 23,4% στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το υπόλοιπο ποσό (12,60%) σε Αλβανία, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο.

Το ποσό ήταν κατά 20 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από εκείνο του 2011, που αποτελούσε ιστορικό ρεκόρ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Ντάριο Σκαναπιέτσο.

Περίπου τα δύο τρίτα του ποσού κατευθύνθηκαν στην υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου κατευθύνθηκε σε έργα υποδομής.

Τα στοιχεία αυτά «αντανακλούμε τις δύο προτεραιότητές μας… βοηθούμε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, που δημιουργούν απασχόληση, ενώ η ανεπτυγμένη υποδομή προσελκύσει επενδύσεις», εξήγησε Σκαναπιέτσο.

Μόλις το 1% των επενδυτικών κεφαλαίων κατευθύνθηκε σε έργα για την διατήρηση αποθεμάτων νερού, αποχέτευσης, την δημιουργία πάρκων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιβαλλοντικά και κλιματολογικά προγράμματα, αλλά οι επενδύσεις της ΕΤΕπ στον τομέα αυτό θα αυξηθούν, κατά τον ίδιο.

Το 2013, η κυβέρνηση της Σερβίας έχει ζητήσει 600 εκατομμύρια ευρώ για τις επιχειρήσεις και έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου, ενώ η Βοσνία 160 εκατομμύρια ευρώ για το οδικό και το ηλεκτροδοτικό της δίκτυο. Οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Μαυροβούνιου ζητούν από την ΕΤΕπ 18 εκατομμύρια ευρώ και 30 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα, για το οδικό δίκτυό τους.

Η τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει έργα και επιχειρήσεις στα δυτικά Βαλκάνια με το ποσό των 2,95 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2008. Οι επενδύσεις στη Σλοβενία, μέλος της ΕΕ από το 2004 και μετά, καθώς και στην Κροατία, η οποία θα γίνει πλήρες μέλος τον Ιούλιο, δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αυτό.