Το πρώτο της τεστ δια μέσου του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή δίνει σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup η Κύπρος, η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση εν μέσω αρνητικού κλίματος στην Ε.Ε.
Λόγω των καθυστερήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης αναφορικά με το μνημόνιο, ο κύπριος υπουργός θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με ένα δύσπιστο ακροατήριο, με υψηλές προσδοκίες για τη βούληση της νέας κυβέρνησης. Η συζήτηση θα δείξει πόσος ακόμη χρόνος θα χρειαστεί για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις τρόικας-Λευκωσίας και τα ποια είναι τα εμπόδια που απομένουν, τα οποία βασικά επικεντρώνονται στο ξέπλυμα χρήματος και τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, η 15η Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως να είναι και το τέλος της διαδικασίας, με ένα έκτακτο Eurogroup, στη συνέχεια να έρχεται να επικυρώσει τη συμφωνία κορυφής για την Κύπρο.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Οικονομικών, η Λευκωσία έχει τέσσερις προτεραιότητες:
– Οι συνομιλίες με την τρόικα θα πρέπει να επαναληφθούν σύντομα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του Μαρτίου. Η παράταση της διαπραγμάτευσης πέραν του Μαρτίου προσκρούει στις δανειακές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα στην αποπληρωμή ενός ομολόγου 1,4 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουνίου.
– Το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να επιτρέψει μία σημαντική χρηματοπιστωτική, δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αλλαγών στο κατ΄αρχήν κείμενο του μνημονίου, που αποδέχθηκε ο τέως πρόεδρος Χριστόφιας.
– Η συμφωνία θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη στενή επιτήρηση των μέτρων κατά του ξεπλύματος χρήματος και υπέρ της χρηματοπιστωτικής διαύγειας και της εφαρμογής τους.
– Η βιωσιμότητα του προγράμματος, όπου το κενό παραμένει μεγάλο, με τις διαρροές και τις τοποθετήσεις περί «κουρέματος» καταθέσεων να μην αποτελούν την κοινή συνιστάμενη των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά αποτέλεσμα του εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού στη Γερμανία. Το μέγεθος του προγράμματος, σε σύγκριση με το ΑΕΠ της Κύπρου, είναι τόσο μεγάλο και κάποιος πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό πέραν των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Στην ατζέντα του Eurogroup υπάρχει ως θέμα και η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.