Η κρατική βοήθεια που χορηγήθηκε στον τραπεζικό τομέα στην ΕΕ ανήλθε συνολικά στα 1,6 τρισ. ευρώ στο διάστημα από την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης, τον Οκτώβριο, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2011, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της ΕΕ, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα, σε ποσοστό 67%, οι βοήθειες αφορούν δημόσιες εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Το έτος 2011 ήταν εξάλλου το τελευταίο κατά το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφάρμοσε τους προσωρινούς κανονισμούς για τα πακέτα τόνωσης της οικονομίας, την κρατική βοήθεια προκειμένου να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία σε περιόδους κρίσεων. Αυτού του τύπου η βοήθεια, το 2011 αντιστοιχούσε σε 48 δισ. ευρώ ήτοι στο 0,037% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και ήταν μειωμένη κατά 50% εν σχέσει προς το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα στοιχεία αυτά αντανακλούν την ισχνή προσφυγή σε τέτοιου είδους βοήθειες από πλευράς των επιχειρήσεων και τη δημοσιονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα κράτη.