Ο δρόμος για επενδύσεις στην Ελλάδα άνοιξε, αφού με τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, εξαλείφθηκαν πολλά από τα εμπόδια του παρελθόντος. Το θετικό αυτό μήνυμα έστειλε ο μέχρι πρότινος επικριτικός στα σχόλια και τις διαπιστώσεις του για την Αθήνα, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, με δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στο Βερολίνο, όπου, μεταξύ άλλων, συζήτησαν εκτενώς και για την δημιουργία ελληνικού επενδυτικού Ταμείου.
«Τα εμπόδια ήταν η έλλειψη μεταρρυθμίσεων. Αυτά τα εμπόδια δεν υπάρχουν πια», τόνισε ο κ. Ρέσλερ και εξέφρασε τον σεβασμό του για τις θυσίες των Ελλήνων, αλλά και την προθυμία του Βερολίνου να στηρίξει την Ελλάδα.
Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν στη σύσταση ομάδας ειδικών από τα υπουργεία τους, η οποία θα ασχολείται με θέματα ενέργειας, επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, ενώ θα ελέγχει και την υλοποίηση των προγραμμάτων.
«Θέλουμε όχι μόνο λόγια, αλλά και έργα», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.
Συζητήθηκε ακόμη η δημιουργία ενός ελληνικού επενδυτικού ταμείου, στα πρότυπα της γερμανικής επενδυτικής Τράπεζας KfW, για τη στήριξη κυρίως των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.
«Το βασικό μήνυμα είναι ότι υπάρχει ασφάλεια και ότι οι λογαριασμοί εξοφλούνται – έστω με μικρή καθυστέρηση. Μετά θα έρθουν και οι επενδύσεις», συμπλήρωσε ο κ. Ρέσλερ.
«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, μεταφέροντας την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην υλοποίηση και των 72 προαπαιτούμενων ενεργειών για την είσπραξη της δόσης των 52 δισ. ευρώ από την τρόικα (prior actions), κάτι που αναγνώρισε ως σημαντική αλλαγή και ο Γερμανός αξιωματούχος.
«Έτσι θα προχωρήσουμε και από δω και πέρα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι η Αθήνα αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη σημασία έχει η ταύτιση λόγων και έργων.
Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ελληνικού επενδυτικού Ταμείου, ο υπουργός εξήγησε ότι σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι η ίδρυση ενός ακόμη Ταμείου, αλλά η σύσταση ενός εργαλείου που θα οδηγήσει στην αναδόμηση των ελληνικών επιχειρήσεων και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρευστότητας.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια της κυβέρνησης, των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και των ιδιωτών και υπογράμμισε ότι «δεν επιχειρούμε να συλλέξουμε χρήματα επί ζημία εκείνων που θα τα διαθέσουν, αλλά στόχος είναι να υπάρξει τόσο επενδυτικό κέρδος για όσους επενδύσουν, όσο και επιχειρηματικό για εκείνους που θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους».
Σε αυτή την προσπάθεια, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, η Ελλάδα θεωρεί τη Γερμανία πολύ σημαντικό εταίρο και υπολογίζει στην στήριξή της.
Ευχαρίστησε δε τόσο την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, όσο και τον αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ, που στέκονται, όπως είπε, στο πλάι της Ελλάδας σε αυτή την εθνική προσπάθεια, που «πρέπει οπωσδήποτε να έχει αποτέλεσμα».
«Κατεύθυνση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι ότι δεν υπάρχει πολιτικό κόστος, αλλά μόνο εθνικό κόστος. Είναι η μάχη της γενιάς μας και η Ελλάδα θα τα καταφέρει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος είχε ήδη συνάντηση και με τον υφυπουργό Εργασίας και ειδικό απεσταλμένο της καγκελαρίου στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ.
Το πρόγραμμα των επαφών του στο Βερολίνο περιλαμβάνει επίσης εκπροσώπους του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Στις επαφές του κ. Χατζηδάκη συμμετέχει και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.