Την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις για τον ευρω-προϋπολογισμό για την επταετία 2014 – 2020 δείχνουν ότι υπάρχει μια τάση «σχιζοφρένειας» σε ορισμένα κράτη – μέλη, δήλωσε ο Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό, Γιάνους Λεβαντόφσκι.

«Η θέση πολλών κρατών είναι σχιζοφρενική, καθώς κόβουν από τους τομείς που παρουσίασαν ως προτεραιότητά τους για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη», εξήγησε ο Λεβαντόφσκι, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι αυτές γίνονται σε βάρος του συμφέροντος στην Ευρώπη.

Και πρόσθεσε: «Ταυτοχρόνως, ανακαλύπτουν ελλείψεις στα δίκτυα υποδομών για τα μέσα μεταφοράς, την ενέργεια και τις επικοινωνίες, οι οποίες επιβάλλουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε επενδύσεις αν θέλουν να δημιουργήσουν ένα αληθινό ευρωπαϊκό δίκτυο».

Εξέφρασε, επίσης, την πικρία του για την τροπή που πήραν οι διαπραγματεύσεις κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η οποία ήταν αφιερωμένη στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014 – 2020.

«Υπάρχει ακόμη μια πλειοψηφία χωρών που ζητεί περισσότερες περικοπές παρά τα δώρα που πήραν κατά τις διαπραγματεύσεις, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς έχουμε φτάσει στα όρια αυτού που είναι εφικτό», ανέφερε ο Λεβαντόφσκι, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την πρόταση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Σχολιάζοντας τις αντιφάσεις των κρατών – μελών, ο Επίτροπος της Ε.Ε. ανέφερε: «Όλοι αυτοί που ζητούν περικοπές υπερασπίζονται τα δικά τους συμφέροντα: η Φινλανδία θέλει περικοπές, αλλά θέλει και χρήματα για τις αραιοκατοικημένες ζώνες στο βόρειο τμήμα της χώρας, η Γερμανία θέλει περικοπές, αλλά θέλει και χρήματα για το ανατολικό τμήμα της χώρας, η Γαλλία θέλει χρήματα για να αυξηθεί το πακέτο για τις άμεσες αγροτικές της επιδοτήσεις».