Τη σπουδαία πρόοδο που σημειώνεται στην Ισπανία σε ότι αφορά την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, χαιρέτισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας ότι «μένει να αντιμετωπιστούν στο μέλλον σημαντικά προβλήματα», τα οποία σχετίζονται με την ανασυγκρότηση των τραπεζών.

Στην σχετική ανακοίνωσή του, ο χρηματοπιστωτικός θεσμός αναφέρει ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης ισπανικών τραπεζών εξελίσσεται με ικανοποιητικό τρόπο έως τώρα, με τήρηση των διοριών.

Η Ισπανία μετά τον Ιούνιο έλαβε την διαβεβαίωση από την ευρωζώνη ότι για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι προβληματικές τράπεζες, μπορεί να ενισχυθεί δανειακά μέχρι και με 100 δισ. ευρώ. Η ισπανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα απαιτηθούν 40 δισ. ευρώ.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα πλάνα ανασυγκρότησης των εξής τεσσάρων: Bankia, Novagalicia, CatalunyaCaixa και Banco de Valencia.

Με την έγκριση αυτήν δρομολογείται, πιθανόν για τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, μία συνολική κεφαλαιακή ενίσχυσή τους με το ποσό των 37 δισ.ευρώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).