Συνολική συμφωνία, που σύμφωνα με το τριμερές κυβερνητικό σχήμα δίνει βαθιά ανάσα στη χώρα μας, και κατά την αντιπολίτευση δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις που διήρκησαν περισσότερες από 13 ώρες.
Μέσα στο Δεκέμβριο θα γίνει η εκταμίευση της δόσης, ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
Η νέα συμφωνία για την Ελλάδα έχει ωστόσο δυο «αναγνώσεις», αφού περιλαμβάνει θετικά σημεία αλλά και «γκρίζες» ζώνες.
Τα θετικά
– Στα θετικά της απόφασης συγκαταλέγεται το ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ εξέφρασαν την ισχυρή αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης.
– Ακόμη, διαφαίνεται πως η συμμετοχή στην επαναγορά χρέους θα επηρεάσει θετικά το κενό της χρηματοδότησης του προγράμματος το οποίο ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ έως το 2016.
– Ακόμη, ανάσα για την οικονομία αποτελεί η εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ – έστω και τμηματικά-.
– Έτσι, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών όπου θα διατεθούν 24 δισ. ευρώ.
– Για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές θα καταβληθούν 3,5 δισ. ευρώ.
– Για την εξόφληση των εντόκων γραμματίων μηνιαίας διάρκειας, που εκδόθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, θα δοθούν 3,4 δισ. ευρώ κάτι που θα δώσει πρόσθετη ανάσα στις τράπεζες.
Τα αρνητικά
– Το σύνολο των διεθνών αναλυτών θεωρούν πως οι βασικές παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν από την τρόικα για την εξέλιξη του ΑΕΠ και ο καθορισμός βιωσιμότητας του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 είναι μη ρεαλιστικές.
-mΠλήθος αναλυτών εστιάζει στο ότι η σύσφιγξη της γερμανικής λιτότητας στην οικονομία και η εισαγωγή ειδικών αυτόματων μηχανισμών για την εξυπηρέτηση του χρέους (μέσω νέων περικοπών δαπανών) θα τροφοδοτήσει την κοινωνική κόπωση και την πολιτική αποσταθεροποίηση.
– Ακόμη, ενστάσεις διατυπώνονται για το κατά πόσο είναι ρεαλιστικό όταν η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται οι όποιες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους να συνδέονται με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πετυχαίνει συγκεκριμένα πρωτογενή πλεονάσματα.
– Στο ίδιο πλαίσιο δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι λεπτομέρειες της επαναγοράς ομολόγων, πέραν της ευχής αυτή να πραγματοποιηθεί σε τιμές που δεν θα είναι υψηλότερες των τιμών της 23ης Νοεμβρίου 2012 και κυρίως πως θα χρηματοδοτηθεί.