Μαέστρος της προσπάθειας ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας εκτιμά ότι θα είναι ο Μ. Ντράγκι, η Bank of America Merrill Lynch, η οποία βλέπει ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει περισσότερα περιθώρια ελιγμών όσον αφορά το επίπεδο των επιτοκίων, από ότι οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες.

«Όχι μόνο τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι υψηλότερα από τα βασικά επιτόκια της Federal Reserve ή της Bank of England, αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει δεσμευθεί εκ των προτέρων να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια, ενώ δεν προτίθεται να μειώσει τις αποδόσεις στους τίτλους μακροπρόθεσμης λήξης, στο βαθμό που τις μειώνουν Fed και BoE κατά τη διάρκεια της αγοράς ομολόγων, υπογραμμίζει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Bofa εκτιμά ότι αν η ΕΚΤ συνεχίσει την αντισυμβατική της στάση, θα μπορούσε να οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων σε αρνητική περιοχή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μια τέτοια κίνηση θα ασκούσε επιρροή πέρα από τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Τα αρνητικά επιτόκια είναι πανομοιότυπα με την αύξηση του στόχου για τον πληθωρισμό, με σκοπό την αποφυγή των μηδενικών ονομαστικών επιτοκίων, προσθέτει η Bank of America Merrill Lynch.

Ο οίκος έχει εκφράσει με παλαιότερες εκθέσεις της την άποψη ότι η πολιτική παρέμβασης στις αγορές ομολόγων, απλώς αγοράζει χρόνο και δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ευρωζώνης.

Για την ΕΚΤ, έχουν υπάρξει «επαναλαμβανόμενες υφέσεις μετά από έξαρση της κρίση σε κάθε μία από τις χώρες της περιφέρειας, και κάθε φορά η κρίση φαίνεται να επανέρχεται ακόμη ισχυρότερη.

Με την πιο πρόσφατη παρέμβαση λεκτικά ακόμη η ΕΚΤ αγόρασε μερικούς μήνες ηρεμίας, ώστε να αποτραπούν τα ακραία φαινόμενα στις αποδόσεις των ομολόγων στην Ισπανία και σε άλλες χώρες της περιφέρειας », αναφέρει χαρακτηριστικά η Bank of America Merrill Lynch.