«Οι κίνδυνοι στα προγράμματα παραμένουν πολύ υψηλοί», συμπεραίνουν στην έκθεσή τους για την Ελλάδα, οι ελεγκτές της τρόικας, σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Der Standard», η οποία ισχυρίζεται πως έχει στα χέρια της το κείμενο της προσωρινής έκθεσης, αποτελούμενο από 130 σελίδες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ελεγκτές εκτιμούν πως η κυβέρνηση συνασπισμού της Αθήνας είναι εύθραυστη και αναφέρουν πως αν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της παραγωγής και στον τομέα παροχής υπηρεσιών δεν έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, τότε δεν θα υπάρξει ανάκαμψη από το 2014.
Αναλυτικά, η έκθεση φέρεται να διαπιστώνει:
Από την παροχή της πρώτης διμερούς δανειακής χρηματοδότησης, το 2009, η Ελλάδα κατέβαλε «σημαντικές προσπάθειες» για την εξυγίανση του προϋπολογισμού της, όμως από τον Μάρτιο του 2012 υπήρξαν (εξαιτίας των προεκλογικών αγώνων και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης τον Ιούνιο) ουσιαστικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων.
Για παράδειγμα, το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από το 2009 κατά 9% του ΑΕΠ, αλλά πολλές υποχρεώσεις υλοποιήθηκαν μόνον εν μέρει.
Από το καλοκαίρι και μετά, η κυβέρνηση δείχνει να λαμβάνει σοβαρά την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων στον κοινωνικό και φορολογικό τομέα, όμως, λόγω της ανασφάλειας, πολλά μέτρα έχουν υστερήσει, πολλά βρίσκονται σε επεξεργασία.
Το 2012 η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6%, το 2013 κατά 4,5%, συνολικά δηλαδή έξι χρόνια ύφεσης, και μόνον από το 2014 οι ειδικοί της τρόικας φέρεται να αναμένουν ανάκαμψη -της τάξης του 0,6%, η οποία το 2015 θα ανέλθει στο 2,9% και το 2016 στο 3,7%.
Μέχρι τότε -αναφέρουν- προκύπτει ένα κενό χρηματοδότησης, που οι εταίροι θα πρέπει να βοηθήσουν να γεφυρωθεί και μάλιστα με 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014 και επιπλέον 17,1 δισ. μέχρι το τέλος του 2016, στη βάση του αρχικού στόχου εξυγίανσης.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα, η έκθεση της τρόικας χαρακτηρίζει «απογοητευτικές» τις μέχρι τώρα σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις.
Η κυβέρνηση της Αθήνας αρχικά είχε κάνει λόγο για 50 δισ. ευρώ ως πιθανά έσοδα μέχρι τέλος του 2014, ωστόσο μέχρι τέλος του 2012 αναμένονται μόλις 1,7 δισ. ευρώ, μέχρι τέλος του 2013 άλλα 3,4 δισ. και συνολικά 10,6 δισ. μέχρι τέλος του 2016, κάτι που αφήνει «αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης», φέρονται να γράφουν οι ελεγκτές στην έκθεσή τους.