Μια ισχυρή πολιτική δήλωση, η οποία θα ενισχύει την ελληνική κυβέρνηση ύστερα από την ψήφιση του μνημονίου και του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 θα πρέπει να περιμένει η Ελλάδα από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, μεταδίδει η Deutsche Welle.
Όπως μεταδίδει η DW, η δήλωση αυτή αναμένεται να συνοδεύεται από ένα χρονοδιάγραμμα των επόμενων συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης πριν τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής στις 22 Νοεμβρίου, όπου και αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Κατά τη DW, και όσον αφορά το θέμα της λήξης των έντοκων γραμματίων ύψους 5 δισ. ευρώ που ωριμάζουν στις 16 Νοεμβρίου, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης φέρονται να πιέζουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να θέσει σε λειτουργία τον «μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πάντως, σε δημοσίευμα της η «Suddeutsche Zeitung» αναφέρει πως παρά τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις που εκφράζει η κυβέρνηση της Γερμανίας, κυρίως μέσω της καγκελαρίου Μέρκελκαι του υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, εν τέλει η Γερμανία θα ενδώσει και η Ελλάδα θα λάβει τη δόση.
Κατά την εφημερίδα «Welt am Sonntag», όσο το ερώτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένει αναπάντητο, θεωρείται δύσκολο να δρομολογηθεί μια συνολική λύση του ελληνικού προβλήματος τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν και θα διεξαχθούν οι εκλογές στη Γερμανία.
Πάντως εκτιμάται ότι το Βερολίνο θα προτείνει ένα μείγμα πρωτοβουλιών για τη μείωση του ελληνικού χρέους που θα το καταστήσει βιώσιμο, όπως μεταξύ άλλων επαναγορά ομολόγων, διοχέτευση κερδών από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες, χωρίς να αποκλείεται και ένα haircut του χρέους προς τον επίσημο τομέα.