Η Πορτογαλία θα μπει και πάλι κάτω από το μικροσκόπιο των πιστωτών της από την προσεχή Δευτέρα με την έκτη αξιολόγηση των μέτρων που εφαρμόζονται βάσει του μνημονίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την έκτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την χώρα.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά από την προηγούμενη τριμηνιαία αξιολόγησή της, η τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ), που εκπροσωπεί τους δανειστές της Πορτογαλίας είχε συναινέσει σε μια χαλάρωση των στόχων για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, που αναθεωρήθηκε για φέτος στο 5% του ΑΕΠ (αντί για 4,5%) και στο 4,5% (αντί του 3%) για το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μειώσει τα επόμενα δύο χρόνια, κατά περίπου 4 δισ. ευρώ τις δημόσιες δαπάνες μέσω μιας μεταρρύθμισης του κράτους.

Ζήτησε για το λόγο αυτό την αξιολόγηση μιας τεχνικής αποστολής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Κάλεσε επίσης το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κύριο σχηματισμό της αντιπολίτευσης, να συμβάλει στη μεταρρύθμιση αυτή, έλαβε όμως εκ μέρους του μια κατηγορηματική άρνηση.