Στο εμβληματικό έργο του LNG στην Αλεξανδρούπολη μπαίνει η Βουλγαρία.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη συμμετοχή με μειοψηφικό πακέτο στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη, στη βόρεια Ελλάδα, όπως δήλωσε η βουλγαρική υπουργός Ενέργειας Temenuzhka Petkova.
«Όταν μιλάμε για την διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, θα πρέπει να σημειώσουμε τη συμμετοχή μας στον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης», δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.
«Είναι ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή και είναι σε πλήρη συνέργεια με την διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας και γι’ αυτό η βουλγαρική κυβέρνηση συζήτησε την προοπτική και πήρε την απόφαση να συμμετάσχει σε αυτό το έργο ως μέτοχος», τόνισε η Temenuzhka Petkova.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ενέργεια κ. Delyan Dobrev δήλωσε από την πλευρά του ότι η πρόταση για έγκριση της συμμετοχής της Bulgartransgaz στο τερματικό σταθμό θα τεθεί στη ημερήσια διάταξη της Εθνοσυνέλευσης αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Στόχος της Βουλγαρίας είναι να επεκτείνει τον ενεργειακό ανεφοδιασμό, δήλωσε η υπουργός ενέργειας Temenuzhka Petkova.
Βουλγαρία και Ελλάδα σκοπεύουν να συνδέσουν τα δίκτυα τους με έναν αγωγό καυσίμων μέχρι το 2020, ανέφερε σε συνέντευξή της η κα Petkova.
Σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg, ο σύνδεσμος θα είναι σε θέση να μεταφέρει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία από τον μελλοντικό σταθμό LNG.
«Ο τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη θα μας δώσει πρόσβαση στους ανεφοδιασμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αλγερία, οι οποίοι θα μεταφέρονται στη Βουλγαρία μέσω της γραμμής διασύνδεσης», δήλωσε κα η Petkova.
Η χρηματοδότηση του αγωγού διασύνδεσης με την Ελλάδα ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ έχει ήδη εξασφαλιστεί και τα κατασκευαστικά σχέδια είναι σε εξέλιξη, σημειώνει το Bloomberg.
Το έργο το αναπτύσσει η GASTRADE A.E.. Πρόκειται για μια ελληνική εταιρεία που μελετά, σχεδιάζει, κατασκευάζει, λειτουργεί και εκμεταλλεύεται υποδομές φυσικού αερίου. Η GASTRADE αναπτύσσει το Έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) «Τερματικού ΥΦΑ Βορείου Ελλάδας» στην Αλεξανδρούπολη.
Το Έργο θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών καθώς και στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων.