Τέλος στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έβαλε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Ερωτηθείς αν ενδεχόμενη ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με άλλα που λήγουν σε μακρύτερο χρόνο θα αποτελούσε άμεση χρηματοδότηση μίας χώρας, ο κ. Ντράγκι απάντησε κατηγορηματικά «ναι», σημειώνοντας ότι «απαγορεύεται να χρηματοδοτεί ελλείμματα».

Δεδομένου ότι το καταστατικό της ΕΚΤ απαγορεύει την άμεση χρηματοδότηση χωρών, απομακρύνεται το σενάριο που θέλει την ανταλλαγή της αποπληρωμής συγκεκριμένων ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, γεγονός που θα έδινε παράταση στην πληρωμή τους από το ελληνικό κράτος.

Ο Ντράγκι διευκρίνισε πως η ΕΚΤ δεν προτίθεται να εξαγοράσει κρατικά ομόλογα χωρών όπως η Πορτογαλία, που ήδη έχουν προσφύγει σε μηχανισμούς διεθνούς δανεισμού διότι αυτές δεν έχουν πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

«Το ΟΜΤ δε θα εφαρμοσθεί επί χωρών που υπόκεινται ήδη σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έως ότου αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στις αγορές, έως ότου επιτευχθεί πλήρης επιστροφή (τους) στις αγορές», ανέφερε.

«Και αυτό διότι το ΟΜΤ δεν αποτελεί ένα υποκατάστατο για την αδυναμία πρόσβασης στην πρωτογενή αγορά τίτλων», πρόσθεσε.