Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από την Ελλάδα διευκρινίσεις σχετικά με την επιβολή φόρου «χωρητικότητας» στους εφοπλιστές της χώρας, στο πλαίσιο μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του ελληνικού Τύπου.
«Η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος τις προϋποθέσεις επιβολής του φόρου χωρητικότητας και ζήτησε διευκρινίσεις από την Ελλάδα», δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι υπηρεσίες του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια.
Ο φόρος αυτός, ο οποίος θα επιβάλλεται στις ναυτιλιακές εταιρείες με βάση τη χωρητικότητα που εκμεταλλεύονται, επιτρέπει στους Έλληνες εφοπλιστές να μην πληρώνουν φόρους εισοδήματος για τα κέρδη τους. Δεν είναι γνωστό τι αποφέρει αυτό στο ελληνικό κράτος.
Αυτό το φορολογικό καθεστώς είχε χορηγηθεί στους Έλληνες πλοιοκτήτες το 1953 ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν το στόλο τους που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που επέτρεψε στον ελληνικό στόλο να παραμείνει μέχρι σήμερα ο πρώτος στον κόσμο, μπροστά από εκείνους της Ιαπωνίας και της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, το αίτημα στην Επιτροπή υποβλήθηκε λόγω της πίεσης των Γερμανών πλοιοκτητών που χάνουν αγορές.
Η Επιτροπή, ωστόσο, αρνήθηκε ότι η ενέργειά της σχετίζεται με αιτήματα άλλων εφοπλιστών, εξηγώντας ότι «η έρευνα δεν είναι μια μεμονωμένη πρωτοβουλία με την Ελλάδα ως στόχο, αλλά αποτελεί μέρος μιας έρευνας της Επιτροπής για να επιβεβαιώσει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για τις θαλάσσιες μεταφορές (σε θέματα ανταγωνισμού) γίνονται σεβαστοί σε όλη την Ευρώπη».
Η Ελλάδα έχει διορία έως τις 30 Οκτωβρίου για να απαντήσει στην Επιτροπή, αλλά μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο για να της παρέχει τις αιτούμενες πληροφορίες, εάν είναι απαραίτητο.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Δευτέρα συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), επιχειρηματίες που συχνά επικρίνονται στην Ελλάδα λόγω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος τους, και ζήτησε την υποστήριξή τους «σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» για τη χώρα, που προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ένα έκτο έτος της ύφεσης.