Το διαχωρισμό των αμιγώς τραπεζικών δραστηριοτήτων από τις ριψοκίνδυνες επενδυτικές δραστηριότητες προτείνει η έκθεση της επιτροπής Λικάνεν για την διαρθρωτική μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, η οποία παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της επιτροπής και κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, Έρκι Λικάνεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αρμόδιο Επίτροπο, Μισέλ Μπαρνιέ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «εάν εφαρμοστούν οι προτάσεις μας θα φτιάξουν ένα ασφαλέστερο, σταθερότερο και αποτελεσματικότερο τραπεζικό σύστημα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, την ευρωπαϊκή οικονομία και την εσωτερική αγορά».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε: «Η έκθεση της επιτροπής Λικάνεν υπογραμμίζει τις ιδιαίτερα ριψοκίνδυνες δραστηριότητες ορισμένων τραπεζών και προτείνει μέτρα που θα τις υποχρεώνει να λειτουργούν προς το συμφέρον των πελατών τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει υπόψη της την έκθεση αυτή, στο σχεδιασμό των επόμενων δράσεών της. Οι προτάσεις θα εξεταστούν σε συνδυασμό με τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα, τις οποίες έχει ήδη καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο».

Η έκθεση Λικάνεν προτείνει ο νομικός διαχωρισμός των ριψοκίνδυνων δραστηριοτήτων από τις αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες, να γίνει υποχρεωτικός μόνο όταν το επενδυτικό ενεργητικό ενός τραπεζικού ομίλου ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ ή όταν το χαρτοφυλάκιο επενδύσεών του ξεπερνά το 15-25% του συνολικού ενεργητικού του, όριο που πρόκειται να καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.