Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να πείσουν τους επενδυτές πως πράττουν ότι είναι δυνατό προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος λειτουργίας και να αποφύγουν απολύσεις, συρρίκνωση των χρηματοπιστωτικών ροών και των επιδομάτων του στελεχιακού δυναμικού τους, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, οι αλλαγές στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πρέπει να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό επισημαίνουν επικριτές, που επικαλείται το Reuters, οι οποίοι τονίζουν πως η αναγνώριση για τη μείωση του κόστους λειτουργίας εκ μέρους των τραπεζών έγινε καθυστερημένα.

Ήδη πολλές εκατοντάδες απολύσεις έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα από τις Deutsche Bank, UBS, Credit Suisse, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas και Barclays.

Η νέα ηγεσία της Deutsche Bank έκανε σαφές ότι θα περικοπούν οι υψηλές αποδοχές και το υπερβολικό εν γένει κόστος λειτουργίας των γερμανικών τραπεζών.

Αναφερόμενος στη τεράστια κρίση που πλήττει τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο Άντριου Λιμ, αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας, Banko Espirito Santo, δήλωσε: «Χωρίς αύξηση πόρων, οι τράπεζες από τρίμηνο σε τρίμηνο είναι θεατές της παρατεταμένης κρίσης χρέους».

Σε μια πενταετία συνομολογείται ότι από το μισό εκατομμύριο τραπεζικούς που δουλεύουν για επενδυτικές τράπεζες, οι 75 χιλιάδες θα έχουν χάσει τη δουλειά τους και μάλιστα από τις αρχές του 2007 θα ανέλθουν σε 100 χιλιάδες.

Ο δείκτης Roe, που μετρά την τραπεζική κερδοφορία, έχει πέσει πλέον όσον αφορά τον μέσον όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών μόλις στο 9%, όμως με τάση υποχώρησης προς το 5%, ενώ το συμφέρον ποσοστό θεωρείται ότι είναι οριακά πάνω από 12%.