Ανεξάρτητα με τα κίνητρα της επίθεσης στις τραπεζικές μετοχές την περασμένη εβδομάδα, η αποκατάσταση της κανονικότητας στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολεί σοβαρά.
Του Κωνσταντίνου Μίχαλου
Σήμερα, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλό, προκαλώντας σημαντική κεφαλαιακή επιβάρυνση στις τράπεζες, η πρόσβαση στις αγορές για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους καθυστερεί, ενώ η χρηματοδότηση της ανάπτυξης, μέσω της παροχής νέων πιστώσεων, παραμένει ελάχιστη και σε κάθε περίπτωση ανεπαρκής, με βάση τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.
Είναι γεγονός ότι για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα χρειαστούν δραστικότερες λύσεις. Μεταξύ αυτών, μπορεί να είναι η διαγραφή χρεών σε πτωχευμένες επιχειρήσεις, η ένταξη εισπράξιμων οφειλών σε σύστημα δόσεων, η λήψη αναγκαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των συστηματικών κακοπληρωτών, καθώς και η ταχεία επίλυση των εκκρεμών υποθέσεων από τον Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών.
Απαραίτητη είναι, επίσης, η υιοθέτηση μιας πιο ενεργητικής στάσης από την πλευρά των ίδιων των τραπεζών, για την ανασύνταξη και την ανάπτυξή τους, μέσα από τον έλεγχο το κόστους λειτουργίας τους, τον σχεδιασμό νέων προϊόντων και υπηρεσιών και – κυρίως – την υποστήριξη νέων, υγιών επιχειρήσεων, με εξωστρεφή προσανατολισμό και δυναμική.
Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αξιοπιστία των τραπεζών βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και αλληλεπίδραση, με αυτή της ελληνικής οικονομίας. Όσο πιο γρήγορα καταφέρει η χώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, διατηρώντας ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, εφαρμόζοντας μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και προωθώντας με συνέπεια τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθεί και η πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα.
Η αλήθεια είναι ότι χωρίς υγιές και ισχυρό τραπεζικό σύστημα, η χώρα δεν μπορεί να ελπίζει σε βιώσιμη ανάπτυξη. Κι αντίστοιχα, χωρίς οικονομική μεγέθυνση, η οποία θα δημιουργήσει νέα ζήτηση, θα αυξήσει την απασχόληση και αντίστοιχα την κατανάλωση, τις καταθέσεις και την αξία των δανείων, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν ξανά προοπτική. Η προσπάθεια, λοιπόν, αφορά όλους και θα πρέπει να προχωρήσει, με τόλμη και αποφασιστικότητα.
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος