Με το ενδεχόμενο να μην περιληφθούν οι περικοπές στις συντάξεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 να παραμένει ανοιχτό, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γράφουν τις προβλέψεις για το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, θα προβλέπει, ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% – 4,3% του ΑΕΠ και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 1,2 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού θα κλειδώσουν στο παρά ένα της κατάθεσης, από τη στιγμή που συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις συντάξεις. Σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα του 2018, οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετηθούν τον φετινό πήχη στο 3,8% – 3,9%, υψηλότερα πάντως από τον μνημονιακό στόχο του 3,5%.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν νεότερα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας για την «άσπρη τρύπα» των Ασφαλιστικών Ταμείων (υπεραπόδοση ΕΦΚΑ) για να επιβεβαιώσουν τη φετινή πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα που θα αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Με τα παραπάνω έσοδα από τα υπερπλεονάσματα της διετίας 2018 – 2019 το οικονομικό επιτελείο θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.
Επιστροφή αναδρομικών
Ο προϋπολογισμός του 2019, μολονότι είναι ο πρώτος μετά το Μνημόνιο και με αυτόν η κυβέρνηση θα πορευθεί προς τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που έχει την επόμενη χρονιά (ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, εθνικές εκλογές), αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει φέτος νέο κοινωνικό μέρισμα πέρα από το 1,2 δισ. που είναι το ύψος των αναδρομικών που θα επιστραφούν σε εν ενεργεία αλλά και συνταξιούχους ένστολους, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια θα λάβουν τα αναδρομικά σε μια δόση και όχι σε δυο όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Η κυβέρνηση αποφάσισε όχι απλά να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ αλλά επέλεξε να κατανείμει σχεδόν όλο το υπερπλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού στους ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς προσβλέποντας σε εκλογικά οφέλη.
Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από αυτόν τον «μποναμά», δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές.