Την ανάγκη να αποσύρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το πρόγραμμα στήριξης, τώρα που ο πληθωρισμός συμβαδίζει με τον στόχο της, επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, προειδοποιώντας να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εξομάλυνση της πολιτικής της.
Η ΕΚΤ αποφάσισε τον Ιούνιο να σταματήσει τις μαζικές αγορές ομολόγων στο τέλος του έτους, αλλά ο Βάιντμαν, που είναι ανεπιφύλακτος επικριτής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της, τόνισε ότι αυτό πρέπει να είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μία διαδικασία που μπορεί να κρατήσει χρόνια.
«Είναι, επίσης, ώρα να αρχίσουμε να βγαίνουμε από την πολύ επεκτατική νομισματική πολιτική και τα μη συμβατικά μέτρα, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις πιθανές παρενέργειές τους», είπε ο Βάιντμαν σε δημοσιογράφους. «Αυτή η διαδικασία εξομάλυνσης θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα μόνο σταδιακά στα επόμενα χρόνια. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να ξεκινήσουμε χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση» πρόσθεσε.
Ο Βάιντμαν ήταν στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα, καθώς η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει εγκαταλείψει την προώθησή του ως διαδόχου του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το επόμενο έτος. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο την εφημερίδα, η Μέρκελ εστιάζει τώρα την προσοχή της στη διασφάλιση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Γερμανό υποψήφιο. Ο Βάιντμαν δεν έκανε με τις δηλώσεις του αναφορά στο θέμα της διαδοχής στην ΕΚΤ.
Ο Ντράγκι έχει καθοδηγήσει τις αγορές για αύξηση των επιτοκίων μόνο μετά το επόμενο καλοκαίρι, ένα χρονοδιάγραμμα που αρκετοί υπέρμαχοι της αυστηρής νομισματικής πολιτικής θεωρούν πολύ ήπιο, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, η Ευρωζώνη έχει ανάπτυξη για έκτη χρονιά και η απασχόληση κινείται σε ύψος – ρεκόρ.
Ο Βάιντμαν σημείωσε ότι η πρόβλεψη της ΕΚΤ για πληθωρισμό 1,7% το 2020 είναι «σε γενικές γραμμές συνεπής» με την εντολή της για έναν πληθωρισμό κοντά αλλά χαμηλότερο από το 2%, μία άποψη που είναι αντίθετη με αυτή του Ντράγκι. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,1% τον περασμένο μήνα, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας. Ωστόσο, είναι πιθανόν να υποχωρήσει κάτω από το 2% τους επόμενους μήνες, καθώς οι εγχώριες πιέσεις των τιμών παραμένουν περιορισμένες. «Ωστόσο, είναι πιθανόν να ενταθούν, καθώς αυξάνεται η συνολική αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας. Θα αντισταθμίσουν, έτσι, την εξασθένιση της ώθησης από άλλες συνιστώσες του πληθωρισμού, όπως οι τιμές ενέργειας», είπε ο Βάιντμαν.