Ακόμη και το 100% της αξίας των επενδύσεων τους ενδέχεται να χάσουν Ισπανοί επενδυτές -κυρίως μικροεπενδυτές- ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών με ευρωπαϊκά κονδύλια. Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones, οι ευρωπαϊκές αρχές πιέζουν τη Μαδρίτη να επιβάλλει διάταξη που θα ορίζει ότι οι τράπεζες που θα λάβουν κρατική βοήθεια θα συνεισφέρουν στο κόστος της αναδιάρθρωσης όσο το δυνατό περισσότερο με δικούς τους πόρους.

Εφόσον τα τραπεζικά ιδρύματα εξωθηθούν σε κάτι τέτοιο, αυτό θα σημάνει ότι οι κάτοχοι μετοχών και άλλων υβριδικών επενδυτικών προϊόντων τραπεζικών ιδρυμάτων που θα λάβουν ευρωπαϊκά χρήματα θα δουν πλήρη απομείωση της αξίας των επενδύσεών τους.

Σύμφωνα με προσχέδιο της συμφωνίας Ε.Ε.- Ισπανίας, που επικαλείται το πρακτορείο: «οι τράπεζες και οι μέτοχοι τους θα δεχθούν απώλειες πριν κατοχυρωθεί η χορήγηση κρατικής βοήθειας και η απορρόφηση των ζημιών από τις μετοχές και τα εργαλεία υβριδικού κεφαλαίου θα είναι στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση».

Απομείωση των επενδύσεών τους θα δουν και οι κάτοχοι μη διασφαλισμένου χρέους. «Όταν θα έχουν εγγραφεί απώλειες στους κατόχους μετοχών, οι ισπανικές αρχές θα απαιτήσουν μέτρα διαμοιρασμού του βάρους από τους κατόχους υβριδικών τίτλων και τους κατόχους μη διασφαλισμένου χρέους των τραπεζών που θα λάβουν κεφάλαια του δημοσίου», προστίθεται στο σχέδιο.

Οι ισπανικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους τίτλους χρέους μειωμένης διασφάλισης αλλά και υβριδικά προϊόντα ύψους 67 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας. Την πλειοψηφία των τίτλων αυτών κατέχουν μικροεπενδυτές.

«Η διαφορά μεταξύ της Ισπανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης είναι ότι αυτά τα προϊόντα κατέχουν κυρίως επενδυτές μικρής κλίμακας» αναφέρουν οι Financial Times και τονίζουν ότι «όσοι επένδυσαν σε αυτά δεν ήξεραν σαφώς τι αγοράζουν».

Ο ίδιος ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έπρεπε να είχαν πουληθεί σε ιδιώτες επενδυτές.

Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Ισπανίας και της Ευρωζώνης προβλέπει επίσης την κατάρτιση ενός νέου νόμου από την Ισπανία έως τα τέλη του καλοκαιριού που θα επιτρέπει τις υποχρεωτικές απώλειες για τους κατόχους υβριδικών τίτλων και τίτλων μη διασφαλισμένου χρέους.

Εκ του μνημονίου αυτού απορρέει η υποχρέωση της Μαδρίτης να προβεί στις σχετικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που θα εξαναγκάσει τους επενδυτές σε απώλειες αν η συμφωνία δεν επιτευχθεί σε εθελοντική βάση.