Το Λονδίνο ετοιμάζεται για μία αποτίμηση «της ισορροπίας αρμοδιοτήτων ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες που θεωρείται κρίσιμη για την κρίση στην ευρωζώνη.
Η ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις επιβεβαιώνει πληροφορία που δημοσιεύεται στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ πρόκειται να ανακοινώσει στο Κοινοβούλιο την έναρξη διαδικασίας ελέγχου των συνεπειών της ευρωπαϊκής νομοθεσίας επί της Βρετανίας.
«Είμαστε υποχρεωμένοι με βάση τη συμφωνία συγκρότησης του κυβερνητικού συνασπισμού, να εξετάσουμε την ισορροπία των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η προπαρασκευαστική εργασία έχει ξεκινήσει. Εργαζόμαστε εδώ και λίγο καιρό για να προσδιορίσουμε τη μορφή που θα λάβει αυτή η αποτίμηση και ελπίζουμε να παρουσιάσουμε σύντομα λεπτομέρειες», πρόσθεσε.
Η υπόσχεση της εξέτασης αυτής της «ισορροπίας αρμοδιοτήτων» περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Μαΐου 2010 ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Φιλελευθέρους Δημοκράτες που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Βρετανία. Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευθεί ότι οποιαδήποτε νέα μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς τις Βρυξέλλες δεν μπορεί να γίνει χωρίς δημοψήφισμα.
Ωστόσο, η πρόθεση για την επιστράτευση τέτοιας ελεγκτικής διαδικασίας, προς μεγάλη ικανοποίηση των ευρωσκεπτικιστών, λαμβάνει ιδιαίτερη διάσταση τη στιγμή που οι ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να καταλήξουν σε μία φιλόδοξη συμφωνία που θα δίνει επιτέλους απάντηση στην κρίση στην ευρωζώνη.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος απέρριψε το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ στο όνομα της διαφύλαξης των συμφερόντων του Σίτι, βρίσκεται ανάμεσα στην ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος και τους περισσότερο ευρωπαϊστές συμμάχους του Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Το θέμα της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες με την κρίση στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου, το 81% των Βρετανών θεωρούν ότι ένα δημοψήφισμα για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της χώρας τους με την ΕΕ θα πρέπει να διεξαχθεί εντός των επομένων ετών.