Η ολοκλήρωση τριών αξιολογήσεων σε λιγότερο από ένα χρόνο αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς μεταφέρει μηνύματα σταθερότητας στις αγορές, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, εκτιμώντας παράλληλα ότι «η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης με fast-track διαδικασίες μαρτυρά τη βούληση κυβέρνησης και θεσμών για έγκαιρη ολοκλήρωση και έξοδο αμφότερων από το 3ο μνημόνιο».
Ο Σύνδεσμος θέτει επίσης τέσσερις άξονες παρεμβάσεων που, όπως υποστηρίζει θα εξασφαλίσουν συνθήκες δυναμικής ανάπτυξης οι οποίοι περιλαμβάνουν:
(α) στις εργασιακές σχέσεις: αλλαγή στη λειτουργία της διαιτησίας, σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις,
(β) στον ανταγωνισμό: απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών χωροθέτησης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων,
(γ) στη φορολογία: σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στην εργασία και το κεφάλαιο, επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών,
(δ) στη δημόσια διοίκηση: πλήρης ψηφιοποίηση της λειτουργίας της και εκχώρηση δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα (outsourcing).
Σχολιάζοντας την αναπτυξιακή στρατηγική, ο ΣΕΒ αναφέρει ότι ενσωματώνει ελάχιστες από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο του ΣΕΒ και καλεί την κυβέρνηση «να εντάσσει στα σχέδια της προτάσεις που προέρχονται από εκείνους που δημιουργούν δουλειές, πληρώνουν φόρους και συμβάλλουν στην πρόοδο της Ελληνικής κοινωνίας».
Σε ανάλυση για την πορεία της αποταμίευσης κατά την περίοδο της κρίσης (2010-2016), ο ΣΕΒ διαπιστώνει μια γενικευμένη αδυναμία αποταμίευσης ακόμη και στις πιο παραγωγικές ηλικίες, καθώς τα εισοδήματα μειώθηκαν σημαντικά. «Η αδυναμία αποταμίευσης, ιδίως εάν συνεχισθεί για πολλά ακόμη χρόνια, προφανώς θα επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο κατανάλωσης των ανθρώπων που σήμερα βρίσκονται στις πιο παραγωγικές ηλικίες, όταν οι άνθρωποι αυτοί γίνουν συνταξιούχοι. Όχι μόνο οι αποταμιεύσεις τους θα είναι χαμηλές, αλλά και οι συντάξεις τους θα είναι μειωμένες, και, έτσι, η κατανάλωση θα συμπιέζεται και από τις δύο πλευρές», αναφέρει.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το 2016 η αρνητική αποταμίευση στα νοικοκυριά μέχρι 34 ετών σχεδόν πενταπλασιάζεται, κυρίως καθώς τα εισοδήματά τους καταρρέουν, ενώ η μείωση της κατανάλωσής τους μετριάζεται από αυξημένες «χορηγίες» γονέων καθώς η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό στερεύει. Στις πιο παραγωγικές ηλικίες (μέχρι 54 ετών), η αποταμίευση από θετική πριν την κρίση γίνεται έντονα αρνητική.
Τέλος, στις ηλικίες από 55 ετών και άνω, η αποταμίευση εξακολουθεί να είναι θετική, αν και μειώνεται σε σχέση με την αρχή της κρίσης λόγω της ύφεσης. «Είναι προφανές», σχολιάζει ο ΣΕΒ, ότι έγινε προσπάθεια από την πλευρά των ηλικιωμένων να στηρίξουν τις οικογένειες των παιδιών τους, μειώνοντας την κατανάλωσή τους ακόμη και πέραν της μείωσης των συντάξεων τους (μέρος των συντάξεων αλλά και της συσσωρευμένης αποταμίευσης τους κατευθύνεται για να στηριχθούν τα εγγόνια τους και οι οικογένειές τους).