Η ευρωζώνη πρέπει να προωθήσει την αναμόρφωση του χρηματοοικονομικού της τομέα, με τη δημιουργία ενός κεντρικά ελεγχόμενου και χρηματοδοτούμενου φορέα, ο οποίος θα χειρίζεται ζητήματα προβληματικών τραπεζών, εκτιμά ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
«Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί προς μια “χρηματοοικονομική ένωση” με μια αρχή στην ευρωζώνη, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την εποπτεία και την αντιμετώπιση μεγάλων και περίπλοκων διασυνοριακών τραπεζικών ζητημάτων», δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Πέτερ Πρατ.
«Αποφασιστικές και οραματικές αλλαγές όπως αυτές, που φάνταζαν ως μη ρεαλιστικές έως πρόσφατα, πλέον εξασφαλίζουν υποστήριξη. Η αντίδραση στην πίεση των γεγονότων ίσως είναι μη ελκυστική, αλλά ενδέχεται να είναι ο μόνος δρόμος» επισήμανε ο κ. Πρατ, σύμφωνα με κείμενο ομιλίας του σε χρηματοοικονομικό συνέδριο στο Μιλάνο.
Ο κ. Πρατ επισήμανε ότι «η τραπεζική ένωση είναι αναπόδραστη» εξέλιξη και η δημιουργία ενός ορθολογικού πλαισίου εποπτείας και λειτουργίας του τομέα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας ενιαίας αγοράς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, τον Ιούνιο.
Η τρέχουσα κρίση σήμανε ότι η διαδικασία απομόχλευσης τραπεζών- η οποία συνεπάγεται μείωση της πιστωτικής επέκτασης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά- δεν μπορούσε να αποφευχθεί, αν και η ρευστότητα που παρασχέθηκε στις τράπεζες άμβλυνε τις επιπτώσεις της, επισήμανε ο κ. Πρατ, ο οποίος επιβλέπει το τμήμα οικονομικών της ΕΚΤ.