Το κλιμάκιο στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα επιστρέψει στην Ελλάδα μετά την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντέιβιντ Χόλεϊ, Αναπληρωτής Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Το κλιμάκιο θα επισκεφτεί την Ελλάδα μετά και όχι πριν τις εκλογές», τόνισε.

Ερωτηθείς στο τι θα συμβεί σε περίπτωση που τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδος στερέψουν και για το εάν θα υπάρχει δάνειο γέφυρα αρκέσθηκε να δηλώσει πως υπάρχει σε εφαρμογή πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου η Ελλάδα πρόσφατα έλαβε χρηματοδότηση.

Ο ίδιος αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της κρίσεως χρέους στην Ευρωζώνη είπε πως το ΔΝΤ προτείνει τέσσερεις βασικές πολιτικές:

-Την ενίσχυση του τοίχους προστασίας της ΕΕ για να περιορισθεί η διάχυσης της κρίσης.

-Μέτρα για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και την ενίσχυση της ρευστότητας.

-Διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.

-Μεγαλύτερη σύγκληση στην ΕΕ και καλύτερη διαχείριση ρίσκου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χόλεϊ είπε το ΔΝΤ πιστεύει πως η ΕΚΤ έχει περιθώρια για μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τη λήψη μη συμβατικών μέτρων.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν σχέδια του ΔΝΤ για περιορισμό της διάχυσης των επιπτώσεων από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο κ. Χόλεϊ παρέπεμψε σε δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην ολλανδική τηλεόραση και προσέθεσε: «Πρέπει να είμαστε τεχνικά προετοιμασμένοι για οτιδήποτε. Αυτή είναι η αποστολή μας».