Τη θέση πως δεν μπορούν να γίνουν παρεκκλίσεις από τους όρους, που τέθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για να υπάρξει υποστήριξη στην Ελλάδα, επειδή στη χώρα διεξήχθηκαν βουλευτικές εκλογές, διατύπωσε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Βιέννη.
Εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ελλάδα μετά τις εκλογές 2012, όπου, όπως είπε, απέτυχε ήδη η πρώτη διερευνητική προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Σπίντελεγκερ εξέφρασε την ελπίδα πως θα είναι δυνατή μια κυβέρνηση σε ευρεία βάση, ώστε να αποφευχθούν νέες εκλογές, όμως ανεξάρτητα από τη μορφή της νέας κυβέρνησης, η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών τόνισε με έμφαση πως πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ούτε και να τεθεί αυτό εκτός ισχύος.
Πρόσθεσε δε, ότι οι εκλογές στη Γαλλία και στην Ελλάδα θέτουν στην Ευρώπη το ερώτημα για το πώς θα προχωρήσει τώρα η ΕΕ, αν δηλαδή θα συνεχιστεί η πορεία που χαράχτηκε έπειτα από πολλές διαπραγματεύσεις ή πρόκειται για μια καμπή και από τώρα και στο εξής θα ασκείται και πάλι πολιτική με παλιά μέσα και σε ό,τι αφορά τον ίδιο, θεωρεί πως υπάρχει μόνον μια συνέχιση στην κατεύθυνση της σταθερότητας και μείωσης χρέους.
Ήδη χθες, σε πρώτες δηλώσεις του για την έκβαση των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, ο κ. Σπίντελεγκερ είχε απευθύνει «έκκληση» προς όλα τα ελληνικά κόμματα της νέας Βουλή και στους εκπροσώπους τους που θα διαπραγματευτούν μια νέα κυβέρνηση, να επιδείξουν «ρεαλισμό».
«Πρόκειται για μια δραματική κατάσταση για την Ελλάδα», είχε τονίσει χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας συγχρόνως πως για την Ελλάδα «δεν πρόκειται να υπάρξει παραμονή στην Ευρωζώνη, χωρίς να εφαρμοστούν επακριβώς οι προϋποθέσεις» και πως εάν η Ελλάδα δεν κάνει οικονομίες «τότε δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα χρήματα».
Σύμφωνα με τον κ. Σπίντελεγκερ, «ακόμη και μια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει, πως μόνον με τις ανάλογες μεταρρυθμίσεις, θα δοθεί στήριξη από την ΕΕ» και πως δεν έχει κανένα νόημα, να υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι με μια νέα πολιτική (ΣΣ από ελληνικής πλευράς) θα δοθεί στην Ελλάδα η υποστήριξη από όλους τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.