Δράσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και η συγκρότηση μιας ομάδας 15- 20 στελεχών τα οποία θα έχουν τη γενική εποπτεία ενός Κέντρου Διακυβέρνησης για να επιτευχθεί το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, προτείνουν τα επτά μεγαλύτερα διμερή επιμελητήρια της χώρας σε σχέδιο που παρέδωσαν στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων, σε συνέντευξη Τύπου, σημείωσαν ότι το Forum δεν έχει καταγγελτικό, αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα, ώστε ενωτικά να υλοποιηθούν ουσιώδεις και αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να διευκολυνθεί η μετάβαση σε καθεστώς ανάπτυξης και τήρησης των διεθνών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα.Όπως αναφέρθηκε στο Κέντρο Διακυβέρνησης πρέπει να συμμετέχει μία κεντρική ομάδα 15- 20 στελεχών που θα έχουν τη γενική εποπτεία, ακριβώς όπως ένα Ρroject Managment Office (ΡΜΟ) και παράλληλα να υπάρχουν δορυφορικές μονάδες του σε όλα τα υπουργεία. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας των οργάνων αυτών είναι, πρώτον, να μη συμμετέχουν σε αυτά πολιτικά πρόσωπα και δη μέλη του υπουργικού συμβουλίου καθόσον αυτά ήδη συμμετέχουν σε πολιτικά όργανα λήψης αποφάσεων και δεύτερον να έχουν ευρύτατες αρμοδιότητες. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε η Επιχειρησιακή Μονάδα Υλοποίησης Πολιτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Ι. Στουρνάρας ανέφερε ότι πλέον δεν έχει νόημα να συζητάμε συνέχεια αναλυτικά τι απομένει να γίνει αλλά πώς μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι μέσω της οργάνωσης και της διοίκησης του συστήματος καθώς το μεγάλο ζητούμενο σε όλη την Ευρωζώνη είναι το μείγμα πολιτικής που απαιτείται (επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα).
Χαρακτηριστικές ήταν οι παρεμβάσεις των προέδρων των επιμελητηρίων για την όλη κατάσταση αλλά και για τις δυνατότητες της χώρας .Ο κ.Γ,Τσαμίχας μάλιστα μίλησε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας τονίζοντας ότι δυστυχώς για πολλά χρόνια οι πολιτικές ηγεσίες τα αγνόησαν και τα υποτίμησαν « Για πολλά χρόνια -τόνισε ο κ.Τσαμίχας-η ελληνική γραφειοκρατία και η πολιτική ηγεσία ήταν αποκομμένη από την πραγματικότητα. Δεν γνώριζε, δεν αναγνώριζε τις ανάγκες της αγοράς, τις ανάγκες της ελληνικής επιχειρηματικότητας, τις ανάγκες του Έλληνα που προσπαθούσε να παράξει προϊόν. Δυστυχώς δεν γνώριζαν και δεν έκαναν τον κόπο να μελετήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Αυτά που σήμερα, την εποχή της μεγάλης ύφεσης, πρέπει να αναδείξουμε, να ενεργοποιήσουμε, να προωθήσουμε για να βγούμε από το αδιέξοδο των δανείων, της επιτήρησης, της ύφεσης, της αδυναμίας ανάπτυξης. Αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας επιχειρούμε να αναδείξουμε με την δράση και την πρόταση που προωθούν τα διμερή επιμελητήρια»Απαιτείται η άμεση διόρθωση και ο εκσυγχρονισμός του αναποτελεσματικού συνταγματικού συστήματος διακυβέρνησης, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Χ. Οικονομόπουλος. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αρκεί να σημειωθεί ότι το βασικό διοικητικό σύστημα του νεότερου ελληνικού κράτους μετράει σχεδόν 200 κυβερνήσεις, 4 εθνικές καταστροφές και 5 με την τελευταία, πτωχεύσεις. Οι κυβερνήσεις με θητεία μεταξύ 3 και 4 ετών είναι λιγότερες από 10, ενώ παρά τούς, μεταξύ άλλων, 34 νόμους για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και αναρίθμητους για την αποσυμφόρηση των φυλακών, δεν διαθέτουμε ούτε γρήγορη ούτε αποτελεσματική δικαιοσύνη, ούτε χώρο στις φυλακές».O πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης σχολίασε ότι: «Πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε τον τόπο, ώστε να κατευθύνουμε ανάλογα τις επιμέρους δράσεις μας οι οποίες με τη σειρά τους θα
Ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου Χρ. Χατζόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και επιχειρηματικό περιβάλλον ενώ επιβάλλεται η σύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την παραγωγή.
Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μ. Μαΐλης σημείωσε ότι δεν υπήρξαν αποτελέσματα και δεν θα υπάρξουν ούτε στο μέλλον όσο δεν υπάρχουν ενδείξεις διαμόρφωσης ισχυρού επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας.
Ο Κ.
Από την πλευρά του, το μέλος του ελληνοολλανδικού συνδέσμου Γρηγόρης Σκλήκας σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή για τη χώρα και τις επιχειρήσεις».
Ο κ. Μαρινάκης πρόεδρος του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου σημείωσε ότι πρέπει να γυρίσουμε την «Επιχείρηση Ελλάδα» από ζημιογόνα σε κερδοφόρα. Χρειάζεται όραμα που θα εκφραστεί με απλό τρόπο για να ξέρουμε αυτά που περνάμε γιατί τα περνάμε.