Σε πολύχρονες δικαστικές διενέξεις μεταξύ πιστωτών και ελληνικού δημοσίου θα οδηγήσει το γεγονός ότι αναμένεται να μείνουν απλήρωτοι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων αλλοδαπού δικαίου και εγγυημένων ομολογιακών δάνειων των ΔΕΚΟ αξίας 6,4 δισ. ευρώ περίπου που δεν μετείχαν στο PSI.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει και δευτερογενείς επιπτώσεις στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Σε περίπτωση μη αποπληρωμής τους τα επενδυτικά κεφάλια θα καταφύγουν στα δικαστήρια της αλλοδαπής. Μάλιστα, καθώς το αγγλικό δίκαιο δεν αναγνωρίζει στο Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα της ετεροδικίας, αυτό θα έχει ως συνέπεια την έκδοση δικαστικών αποφάσεων εις βάρος της Ελλάδας.
Εκτιμάται δε πως τα funds θα επιτύχουν τη δικαίωσή τους εντός διαστήματος πέντε ετών. Νομικοί αναφέρουν πως στην περίπτωση δικαίωσης των κατόχων ομολόγων ξένου δικαίου από τα διεθνή δικαστήρια θα μπορούσαν –υποθετικά- μέσω της αναγκαστικής εκτέλεσης να κατασχεθούν στοιχεία που ανήκουν στην λεγόμενη ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου.
Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζουν στα θέματα αναγκαστικής εκτέλεσης το δίκαιο που ισχύει, είναι το δίκαιο της χώρας στην οποία κινείται η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή το Ελληνικό. «Η δικαιοδοσία ανήκει στα Ελληνικά Δικαστήρια. Αυτά δύσκολα θα δικαιώσουν τα επενδυτικά κεφάλαια επιδικάζοντας την εκτέλεση των αποφάσεων», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με αναλυτές, ενδεχόμενη «στάση πληρωμών» του Ελληνικού Δημοσίου για τα ομόλογα ξένου δίκαιου και η έναρξη των δικαστικών διενέξεων θα ήταν «στίγμα» για την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2015. Ακόμη, θα ήταν πρόσκομμα στο πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια θα ζητήσουν τη δέσμευση αυτής της περιουσίας.
Τέλος, εμπλοκή θα μπορούσε να προκύψει εάν η στάση πληρωμών ερμηνευθεί ως καταστρατήγηση των αρχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο δεν μπορεί να δανείσει χρήματα σε μία χώρα που επιλέγει να αθετεί τις υποχρεώσεις της.