«Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας παραμένει υπαρκτός υπό το πρίσμα του υπέρμετρου δανεισμού ακόμα και μετά το PSI», ξεκαθαρίζει ο οίκος Fitch σε έκθεσή του, προθέτοντας πως η Ελλάδα ανέλαβε σημαντικές επιπρόσθετες υποχρεώσεις για να χρηματοδοτήσει το PSI και να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το PSI μειώνει τους κινδύνους να εμφανισθούν σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο οι δυσχέρειες αποπληρωμής και βελτιώνει σημαντικά το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους.

Η Fitch υπογραμμίζει πως η εξυπηρέτηση του χρέους στα νέα, αναδιαρθρωμένα ομόλογα οδηγεί σε ελάχιστες απαιτήσεις στον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο πληρωμών, ενώ το νέο πρόγραμμα των 164 δισ. ευρώ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ αναμένεται να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το διάστημα 2012-14.

Πάντως ο οίκος Fitch προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα ανέλθει το 2013 στο 170% του ΑΕΠ, κυρίως λόγω της μείωσης του ονομαστικού ΑΕΠ, ενώ θα αρχίσει να μειώνεται από το 2014.