Δεύτερες σκέψεις κάνουν στην κυβέρνηση για τη νέα έξοδο στις αγορές μετά το χθεσινό μίνι κραχ στη Wall Street που επιβάρυνε το επενδυτικό κλίμα. Σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί τελικά πότε θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το νέο επταετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου ύψους 3 δισ. ευρώ αφού μέχρι αργά χθες το βράδυ υπήρχε έντονος προβληματισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δέχθηκε εισηγήσεις από τους συμβούλους που έχουν οριστεί να μεταφέρει για αργότερα την έκδοση, ώστε να μην κοστολογηθεί ακριβότερα το ομόλογο.
Έτσι παρά την εντολή που δόθηκε από τον ΟΔΔΗΧ στους ανάδοχους (Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura) δεν είναι σίγουρο αν τα σχέδια για την έκδοση του επταετούς ομολόγου θα προχωρήσουν τελικά σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης Dow Jones έφτασε ενδοσυνεδριακά να χάνει έως 1.600 μονάδες ( -6%) με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ένα ανεξέλεγκτο sell-off. Πάντως το χθεσινό ξεπούλημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο δεν διαχύθηκε στην αγορά ομολόγων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ στο Χρηματιστήριο δεν προσδιόριζε την ακριβή ημερομηνία συναλλαγής αλλά απλά και μόνο την έναρξη των σχετικών διαδικασιών.
Με την έκδοση του επταετούς ομολόγου η κυβέρνηση επιδιώκει να χτίσει το μαξιλάρι ασφαλείας των 19-20 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι αντλώντας κεφάλαια της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές το κόστος δανεισμού αναμένεται , πάνω από 3% και σύμφωνα με ορισμένες πηγές δεν αποκλείεται να προσεγγίσει και το 3,5%.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για άντληση ποσού της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, στα μέσα του μήνα όταν αναμένεται η εκταμίευση της δόσης από τον ESM και σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που υπάρχουν ήδη, το «μαξιλάρι» ασφαλείας του ελληνικού δημοσίου θα υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ.
Στο πρώτο μέρος της δόσης της τρίτης αξιολόγησης (5,7 δισ. ευρώ συν 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο ανάλογα με την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών) έχει υπολογιστεί η εκταμίευση 1,9 δισ. ευρώ για το «μαξιλάρι» αλλά και 500 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου. Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έδειξαν χθες ότι στο επίμαχο διάστημα Ιουλίου- Δεκεμβρίου 2017( βάση του οποίου θα ληφθούν οι αποφάσεις), οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου μειώθηκαν από 5,451 δισ. ευρώ σε 3,332 δισ. ευρώ ή παραπάνω από 2 δισ. ευρώ.