Σαφώς χαμηλότερο έλλειμμα από αυτό που αναμενόταν, είχε ο προϋπολογισμός της Αυστρίας τον προηγούμενο χρόνο και, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία, ανήλθε στο 2,6% του ΑΕΠ ή στα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο του 3% που προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Πριν από ένα χρόνο, στις εκτιμήσεις της για τη διαμόρφωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού το 2011, η αυστριακή κυβέρνηση το τοποθετούσε στο 3,9%, ενώ το περασμένο φθινόπωρο, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην αυστριακή Βουλή, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, είχε αναθεωρήσει τις αρχικές εκτιμήσεις στο 3,6% και στις αρχές Ιανουαρίου υπήρξε μία επιπλέον διόρθωση από το υπουργείο της, στο 3,3%.
Αυτό το περσινό χαμηλό έλλειμμα θεωρείται σημαντική επιτυχία, καθώς ένα χρόνο νωρίτερα, το 2010, το έλλειμμα στον αυστριακό προϋπολογισμό είχε βρεθεί στο 4,5% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 12,9 δισεκατομμύρια Ευρώ.
Όπως ανακοινώθηκε επίσης σήμερα το δημόσιο χρέος της Αυστρίας ανέρχεται σε 217,4 δισεκατομμύρια Ευρώ, που αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό 72,2% του ΑΕΠ, κατά τι χαμηλότερο από εκείνο (73,6%) που προβλεπόταν πριν από ένα χρόνο.
Σύμφωνα με το διευθυντή της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας, Κόνραντ Πέζεντορφερ, η σαφής μείωση του ελλείμματος οφείλεται στην καλή οικονομική ανάκαμψη της προηγούμενης χρονιάς, στη βάση της οποίας εξελίχθηκαν καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν οι εισπράξεις φόρων, ενώ συγχρόνως ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες οι κρατικές δαπάνες.
Στο μεταξύ, τις προγνώσεις τους που είχαν κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο για την ανάπτυξη της αυστριακής Οικονομίας το 2012, επιβεβαίωσαν σήμερα εκ νέου τα δύο ειδικά ινστιτούτα οικονομικών ερευνών της Αυστρίας.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας της Βιέννης, η ανάπτυξη μέσα στο 2012 θα βρεθεί στο 0,4%, ενώ η πρόγνωση του Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών αναφέρει ένα ποσοστό 0,8% και αυτή η περιορισμένη ανάπτυξη θα έχει αντίκτυπο σε μία αύξηση του ποσοστού ανεργίας, από το 4,2% το 2011 (που ήταν και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας πανευρωπαϊκά) , σε ένα 4,6% το 2012.
Για το 2013 και τα δύο ινστιτούτα εμφανίζονται να διορθώνουν τις προγνώσεις τους του περασμένου Δεκεμβρίου κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 1,4% το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας και στο 1,7% το Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών.
Όπως αναφέρεται σχετικά, ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη φέτος, είναι αφενός τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης που αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομία και αφετέρου το γεγονός ότι οι καταναλωτές δαπανούν λιγότερα χρήματα εξαιτίας του σχετικά υψηλού πληθωρισμού. Αντ’ αυτού, σύμφωνα με τις ίδιες αναλύσεις, η ανάπτυξη φαίνεται να υποστηρίζεται από επενδύσεις και εξαγωγές.
Οι τιμές καταναλωτή φέρεται να αυξάνονται φέτος κατά ένα 2,4%, σύμφωνα με το Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας και κατά 2,2% , σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών, ενώ και τα δύο ινστιτούτα προβλέπουν για το 2013 μια αύξηση κατά 2%.
Κοινή είναι η εκτίμησή τους πως η οικονομία στο χώρο της Ευρωζώνης θα παρουσιάσει μέσα στο 2012 μια συρρίκνωση της τάξης του 0,2%, για την οποία θεωρούν ως αιτία την παραλύουσα εσωτερική ζήτηση αλλά και τις προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων από τις χώρες-μέλη, ενώ για το 2013 και τα δύο ινστιτούτα προβλέπουν ανάκαμψη 1,3% και 1,2%, αντίστοιχα.
Διαφορετική, όπως τονίζουν, θα είναι η εξέλιξη στις επί μέρους χώρες, με τη Γερμανία να παρουσιάζει φέτος ανάπτυξη της τάξης του 1% -σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών-, ενώ αισθητή θα είναι η συρρίκνωση σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, όπως επίσης και σε Ουγγαρία, Σλοβενία και Κροατία.