Την υλοποίηση του Κτηματολογίου επιταχύνει η κυβέρνηση, με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να εξετάζει το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην Κτηματολόγιο ΑΕ.

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο η Ελλάδα πρέπει να ψηφιοποιήσει τις λειτουργίες όλων των υποθηκοφυλακείων και συμβολαιογραφείων και να μεταφέρει όλες τις νεοεγγραφείσες πράξεις στο κτηματολόγιο έως το 2015, να δημιουργήσει κτηματολογικά γραφεία αποκλειστικής λειτουργίας για μεγάλα αστικά κέντρα έως το 2015 και να δημιουργήσει πλήρες κτηματολογικό μητρώο και κτηματολογικά γραφεία αποκλειστικής λειτουργίας σε όλη την επικράτεια έως το 2020.

Η δε νέα Κυβέρνηση πρέπει έως το τέλος του έτους να προκηρύξει όλα τα εναπομείναντα δικαιώματα (περίπου 15 εκατομμύρια) και να κατακυρώσει κτηματολογικά έργα για 7 εκατομμύρια δικαιώματα.

Αν και στόχος είναι η ολοκλήρωση των κτηματογραφήσεων το συντομότερο, ωστόσο η Κτηματολόγιο ΑΕ δεν έχει τη δυνατότητα να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε το 2015 να έχει ολοκληρωθεί το 60% των κτηματογραφήσεων.

Προκειμένου να γίνει αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προχωρήσει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών στην πρόσληψη ειδικού συμβούλου, που θα πραγματοποιήσει αποτίμηση της Κτηματολόγιο ΑΕ, ώστε να προχωρήσει η είσοδος στρατηγικού επενδυτή σε μικτό σχήμα με το Δημόσιο.

Ο ιδιώτης θα κληθεί να αναλάβει την οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών και τη διαχείριση των πληροφοριών και θα εισπράττει μέρος των εσόδων από τις κτηματογραφήσεις που θα γίνουν στο μέλλον, καθώς και από τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.