Στην υποβάθμιση της σημασίας της απόφασης της ISDA για τα ελληνικά ομόλογα προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο CNBC. Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει παγκόσμια συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, μετά και την παράταση της προσφοράς έως τις 23 Μαρτίου.

Ο υπουργός σημείωσε πως μετά την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) το ποσοστό συμμετοχής από τους ιδιώτες ομολογιούχους ανήλθε στο 95,7%. Αν και η ενεργοποίηση των CACs οδήγησε την ISDA να κηρύξει πιστωτικό γεγονός ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως αυτό δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας.

«Το πιστωτικό γεγονός και η ενεργοποίηση των CDS είναι κάτι εσωτερικό. Είναι ένα είδος dealing room μεταξύ των τραπεζών και των χρηματοοικονομικών οντοτήτων. Δεν είναι κάτι σημαντικό για εμάς στην πραγματική οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι η προσφορά για το PSI είναι μοναδική, πολύ καλή και κερδοφόρα. «Είναι μια απολύτως εποικοδομητική προσφορά όχι μόνο από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και από την πλευρά του λεγόμενου επίσημου τομέα», δήλωσε.

Ερωτηθείς για την ανάπτυξη σημείωσε πως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, η οποία θα διασφαλίσει την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Τέλος, ερωτηθείς για τα περί της ανάγκης και τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI δίνει στη χώρα ένα ισχυρό επιχείρημα σε ότι αφορά την βιωσιμότητα του χρέους.