Την εκτίμηση ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα μετέχουν με περίπου 12 δισ. ευρώ στην απομείωση του ελληνικού χρέους εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη.
Με το Ν. 4046/2012, οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων εξασφαλίσθηκαν έναντι αγωγών και μελλοντικών δικαστικών διενέξεων, κάτι που τους επιτρέπει να μετέχουν «άφοβα» στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.
Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πως η απόφαση συμμετοχής ή μη, ημεδαπών εταιρειών και λοιπών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, καθώς και ημεδαπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, στο πρόγραμμα ανταλλαγής τίτλων του ελληνικού Δημοσίου, ή άλλης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, κατ’ εφαρμογή προγράμματος για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, ανήκει αποκλειστικά στο διοικητικό τους συμβούλιο και εάν δεν προβλέπεται από το νόμο ή τις οικείες καταστατικές διατάξεις τέτοιο, από το ανώτατο συλλογικό όργανο διοικήσεώς τους, κατά παρέκκλιση από τυχόν αντίθετη διάταξη νόμου ή καταστατικού.
Σύμφωνα με το Ν. 4046/2012, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή του συλλογικού οργάνου διοίκησης, κατά την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής, δεν υπέχουν καμιά ευθύνη ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη.
Οι διατάξεις αυτές θεωρούνται εν πολλοίς «φωτογραφικές», καθώς εισήχθησαν για να διασφαλίσουν τις διοικήσεις των ταμείων.
Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας έχουν εξηγήσει στις διοικήσεις των ταμείων πως μετά το PSI η ονομαστική αξία των ομολόγων, που θα έχουν οι οργανισμοί στα χαρτοφυλάκιά τους, θα είναι μεγαλύτερη της σημερινής εμπορικής αξίας των ομολόγων αυτών.
Παράλληλα, βάρος δίδεται στην ενεργοποίηση του Ταμείου Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος, που θα έχει αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, τα οποία θα μεταβιβάζονται και θα περιέρχονται στο Ταμείο χωρίς αντάλλαγμα.
Το προϊόν της αξιοποίησης των περιουσιακών αυτών στοιχείων θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την οικονομική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.