«Η αναδιάρθρωση του κολοσσιαίου ελληνικού χρέους αναμένεται, από τους περισσότερους αναλυτές και επενδυτές, να πυροδοτήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου», τονίζει στο πρώτο του θέμα το οικονομικό δίκτυο CNBC εκτιμώντας ότι «οι επενδυτικές τράπεζες και τα hedge funds ψάχνουν να βρουν ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι από την υπόθεση».
Σύμφωνα με το δίκτυο, η ενεργοποίηση, όμως, των ασφαλίστρων κινδύνου επί του ελληνικού χρέους, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες οι οποίες χαρακτηρίζονται «ακριβές εκπλήξεις».
Όπως επισημαίνει το CNBC, παρότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου θα πληρωθούν, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά αναφορικά με τη διαδικασία, τα οποία μπορεί να καταλήξουν σε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Κατά βάση, η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων είναι εθελοντική, όμως η Αθήνα έχει ήδη περάσει με νόμο τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), τα οποία θα ενεργοποιηθούν αν χρειαστεί.
Το δίκτυο εκτιμά ότι η ενεργοποίηση των ασφαλίστρων μπορεί να γίνει στις 9 Μαρτίου οπότε ξεκινά η ανταλλαγή των τίτλων χρέους. Το ποσό για τα CDS του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 3,2 δισ. δολάρια,.