Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε ότι «το ταχύτερο θα ήταν το καλύτερο» για την Ευρώπη σ’ ό,τι αφορά την απόφαση σχετικά με το μέγεθος του «τείχους προστασίας» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Συμφωνώ με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εντός του Μαρτίου, είναι καλό», είπε ο Μπαρουέν, ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Γερμανός ομόλογός του στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι.

Ο Σόιμπλε είπε το Σάββατο και χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως τα τέλη του Μαρτίου την δυνατότητα να αποφασίσει για το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), του μόνιμου κοινού ταμείου για την χρηματοδότηση χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να δανειστούν από τις χρηματαγορές.

Πάντως «αντικειμενικά, το ταχύτερο θα ήταν το καλύτερο», πρόσθεσε ο Μπαρουέν.

Ο Μπαρουέν επανέλαβε ότι η Γαλλία υποστηρίζει πως τα διαθέσιμα κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, που θα εισφέρουν τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ, πρέπει να είναι όσο πιο ισχυρά είναι δυνατόν.

«Τι υπηρετεί ένα τείχος προστασίας, ποιος είναι ο σκοπός του; Να προσφέρει αποτροπή. Γιατί η Γαλλία υποστηρίζει ότι αυτό το τείχος προστασίας πρέπει να είναι όσο υψηλότερο είναι δυνατόν; Διότι θεωρεί ότι η αποτροπή πρέπει να είναι όσο πιο αποτελεσματική είναι δυνατόν», εξήγησε. Όσο πιο μεγάλοι είναι οι πόροι, πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, «τόσο λιγότερες επιθέσεις» θα γίνουν.

Ο Μπαρουέν επανέλαβε ακόμη ότι για τη Γαλλία ο ενδοευρωπαϊκός διάλογος δεν πρέπει να ανασταλεί εξαιτίας της αναμονής για τους πόρους από το ΔΝΤ.

«Το θέμα δεν είναι να απαντήσουμε στο ερώτημα αν η κότα έκανε τ’ αυγό ή το αυγό την κότα, αν πρέπει να μεγεθύνουμε το ευρωπαϊκό τείχος προστασίας έπειτα από την αποδέσμευση των πόρων του ΔΝΤ ή το αντίστροφο. Είναι να προχωρήσουμε με τον ίδιο βηματισμό, παράλληλα, και για τα δύο αυτά θέματα», είπε ο Μπαρουέν.