Ύφεση 4,4% και αποπληθωρισμό 0,5% στην Ελλάδα για το 2012, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ενδιάμεσες οικονομικές της προβλέψεις, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, η Επιτροπή σημειώνει ότι το 2012 η ύφεση θα είναι μεν χαμηλότερη σε σχέση με ότι είχε αρχικά προβλεφθεί το Φθινόπωρο του 2011, αλλά θα χαρακτηριστεί από κινδύνους, με βασικές πτυχές την «πολύ χαμηλή» εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, εκτός από τη μειωμένη εξωτερική ζήτηση, μείωση θα παρατηρηθεί και στην εσωτερική ζήτηση, λόγω της αναμενόμενης επιτάχυνσης στη «διόρθωση» της αγοράς εργασίας, με τις περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, οι εξαγωγές θα είναι λιγότερο δυναμικές από ότι την προηγούμενη τριετία, παρά τις μειώσεις στο κόστος εργασίας στις ελληνικές επιχειρήσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στις εισαγωγές λόγω της μειωμένης εσωτερικής ζήτησης.

Η Επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι φέτος θα σημειωθεί αποπληθωρισμός στην Ελλάδα 0,5%, ο οποίος οφείλεται στην αναμενόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης, λόγω της μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η Επιτροπή αναφέρει ότι η αγορά εργασίας διέρχεται μια επώδυνη περίοδο προσαρμογής και εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2012.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, ο κατώτατος μισθός θα μειωθεί κατά 22% και το κόστος εργασίας θα μειωθεί, κατά μέσο όρο, κατά 15% την επόμενη τριετία. Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κατώτατων μισθών, η οποία θα έχει επιπτώσεις συνολικά στους μισθούς, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και των ανειδίκευτων εργαζομένων, αναμένεται ωστόσο να σταθεί εμπόδιο στην εσωτερική ζήτηση η οποία βραχυπρόθεσμα θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση, τονίζει η Επιτροπή. Πάντως, μεσοπρόθεσμα η Επιτροπή θεωρεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την απασχόληση.

Σε ότι αφορά το 2011, η Επιτροπή αναφέρει ότι η ύφεση διαμορφώθηκε στο 6,8% με μείωση της εσωτερικής ζήτησης και των εισοδημάτων, εμπόδια στην παροχή πίστωσης για τον ιδιωτικό τομέα και προσαρμογές στην αγορά εργασίας.