Η Σλοβενία απάντησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεού της από τον οίκο Moody’s με πρώτο βήμα την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της και την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της.

«Ο προϋπολογισμός θα τεθεί στην ατζέντα της κυβέρνησης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Σλοβενίας Ράντοβαν Ζέριαν, αναγγέλλοντας τις παραπάνω κινήσεις.

Από την πλευρά του ο Σάμο Χρίμπαρ Μίλιτς από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σλοβενίας προειδοποίησε ότι η χώρα θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις έως ότου αποδώσουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, μόλις η χώρα θα αποδείξει ότι αλλάζει, θα αλλάξουν και τα δημοσιονομικά της.

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την υποβάθμιση ο οικονομολόγος Ίγκορ Μάστεν, εξηγώντας πως βασικός λόγος ήταν «η αγωνία του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης και οι αδύναμοι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας.

«Οι οίκοι αξιολόγησης είχαν υποδείξει την πολιτική αστάθεια ως έναν από τους λόγους των περασμένων υποβαθμίσεων, αλλά το γεγονός ότι η Σλοβενία έχει τώρα κυβέρνηση δεν σημαίνει πως αυτομάτως θα βελτιωθεί η κατάταξή της» είπε χαρακτηριστικά.

Ο σλοβένος οικονομολόγος από τη Σχολή Οικονομικών της Λιουμπλιάνας κάλεσε την κυβέρνηση να «πιάσει δουλειά» αμέσως και να υιοθετήσει μέτρα λιτότητας.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη να καταλάβουν οι πολίτες τις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης. «Δεν έχουμε αναγνωρίσει τη σοβαρότητα των προβλημάτων ακόμη» σημείωσε.