Δύο χρόνια σχεδόν μετά από την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης από τη μία πλευρά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την άλλη, και την ώρα που οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται σκληρά (;) για τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης, ένας όρος στη συμφωνία του Μαΐου του 2010 αποκαλύπτει πως κάνει ακόμα δυσκολότερη την -ήδη δυσχερή- θέση της χώρας μας.
Πρόκειται για «ένα μικρό πράγμα», όπως λέει ο αρθρογράφος των Financial Times, James Mackintosh, αλλά κάνει μακράν τη διαφορά. Τι ακριβώς είναι αυτό;
Το γεγονός ότι τα διμερή δάνεια μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης καθίστανται άμεσα πληρωτέα αν η χώρα μας χρεοκοπήσει, δηλαδή δεν μπορέσει να πληρώσει οποιοδήποτε ομόλογο! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το άρθρο 8 του νόμου, που κυρώνει τη δανειακή σύμβαση, αναφέρεται στις προβλέψεις για την περίπτωση χρεοκοπίας.
Τι ακριβώς προβλέπει; Διαβάστε αναλυτικά…
«Οι δανειστές μπορούν, με έγγραφο (από την Επιτροπή για λογαριασμό τους και λειτουργώντας σε συμφωνία με τους όρους της συμφωνίας μεταξύ δανειστών) προς το δανειζόμενο να ακυρώσουν τη διευκόλυνση και/ή να απαιτήσουν το υπόλοιπο του αρχικού ποσού των δανείων, που εκκρεμεί, να αποπληρωθεί άμεσα, μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους, αν:
Ο δανειστής δεν καταφέρει να αποπληρώσει το οποιοδήποτε ποσό ή τόκο κάποιου δανείου ή κάθε άλλο ποσό στην καθορισμένη ημερομηνία, είτε στο σύνολό του είτε εν μέρει, με τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί σε αυτή τη συμφωνία, σε σχέση με οποιοδήποτε δάνειο και αυτή η χρεοκοπία συνεχιστεί για 30 ημερολογιακές ημέρες (αν πρόκειται για αδυναμία πληρωμής τόκων ή κάθε άλλου ποσού εκτός του αρχικού) ή για 7 ημερολογιακές ημέρες (αν πρόκειται για το αρχικό ποσό), μετά από έγγραφη ειδοποίηση από το δανειστή στο δανειζόμενο.
Οι δανειστές μπορούν, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι, να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, που προκύπτουν από αυτό το άρθρο και μπορούν ακόμη να τα ασκήσουν μόνο εν μέρει, χωρίς επιφύλαξη για τη μελλοντική άσκηση τέτοιων δικαιωμάτων. Σε σχέση με τέτοια δικαιώματα, θα δράσουν σε συμφωνία με τους όρους της συμφωνίας μεταξύ πιστωτών».
Υπό αυτές τις συνθήκες, τις οποίες γνωρίζουν πολύ καλά και οι δύο πλευρές, το μαρτύριο της σταγόνας για την ελληνική πλευρά μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό, μέσω της υλοποίησης του σεναρίου χορήγησης μόνο των απολύτως απαραίτητων ποσών, που χρειάζεται η χώρα μας για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.