Οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις, που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά την τελευταία διετία, έχουν οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, χωρίς να έχουν φέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Έτσι στο άκουσμα μέτρων, όπως η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, οι μειώσεις του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 30% και του φόρου επιχειρήσεων από το 20% στο 15%, καθώς και των συντελεστών ΦΠΑ κατά 3 ή 4 μονάδες, οι αντιδράσεις είναι φυσικά θετικές.
Παρόλα αυτά, ακόμα και μετά τη χθεσινή σύσκεψη για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, τα όποια μέτρα ελαφρύνσεων αποφασιστούν τελικά, θα συνοδεύονται από άλλα, πολλά εκ των οποίων είναι εισπρακτικού χαρακτήρα. Ποια θα είναι αυτά;
Η αύξηση των τεκμηρίων, που θα γίνει ούτως ή άλλως φέτος, και αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές.
Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Στην περίπτωση αυτή, θα χρησιμοποιηθούν εισοδηματικά, δημογραφικά και κοινωνικά κριτήρια.
Η καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει όλους τους υφιστάμενους, στο μοντέλο του χαρατσιού της ΔΕΗ, αλλά θα εισπράττεται με άλλο τρόπο.
Το μέτρο αυτό θα συνοδευτεί από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς ο στόχος είναι αυτές να εξομοιωθούν με τις αγοραίες. Σε αυτό το σημείο, πάντως, διαφωνεί η Νέα Δημοκρατία, που ζητά πάγωμα για πέντε χρόνια.
Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, στο οποίο θα κληθούμε όλοι να δηλώσουμε τα εισοδήματά μας και το σύνολο των κινητών και ακίνητων περιουσιακών μας στοιχείων, αλλά και να αποδείξουμε το πόθεν έσχες αυτών, μέσω ειδικών δηλώσεων.
Αλλαγές στην απόδοση και είσπραξη του Φ.Π.Α. Κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει έναν ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, ενώ σχεδιάζεται και η online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Οι όποιες αλλαγές, πάντως, στο κομμάτι των φοροελαφρύνσεων δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν το 2013.