Την εκτίμηση ότι μάλλον αναζητούνται «ιδανικοί αυτόχειρες» για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων εκφράζει το περιοδικό Economist. Στην ουσία, αναφέρει δεικτικά ο Economist, το PSI, η συμμετοχή δηλαδή του ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να αποτελεί κωδικό για μια εθελοντική επιβολή ζημιών στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, τον περασμένο Δεκέμβριο, υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία, που δείχνουν το μέγεθος της ζημιάς, που θα υποστούν οι πιστωτές. Στην πιο αισιόδοξη συμμετοχή του σεναρίου, δηλαδή, στην περίπτωση που σχεδόν όλοι οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας συμφωνήσουν να διαγράψουν το μισό από όσο χρέος κρατούν, το κρατικό χρέος της χώρας θα είναι σχεδόν120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Το πιο πιθανόν, ωστόσο, θα είναι η συμμετοχή στη διαγραφή του χρέους να είναι αρκετά πιο μικρή, κάτι που θα αφήσει το χρέος να κυμανθεί γύρω στα 145% του ΑΕΠ το 2020, σημειώνει το περιοδικό. Επομένως, στην ουσία αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια ακόμα αναδιάρθρωση του χρέους. Και τα νέα από την Ελλάδα, σχετικά με την οικονομική της κατάσταση, δεν είναι καθόλου ευοίωνα, λέει χαρακτηριστικά ο Economist.

Πάντως, μπορεί οι συνομιλίες για το PSI να συνεχίζονται, αλλά οι κίνδυνοι για μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία αυξάνονται διαρκώς, εκτιμά το περιοδικό. Η ΕΚΤ διατηρεί το μεγαλύτερο σύνολο των ελληνικών ομολόγων.

Ωστόσο, εφόσον οι επίσημοι πιστωτές δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο PSI, οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να υποστούν ακόμα μεγαλύτερες ζημίες, αναφέρει εκ νέου ο Economist. Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους να ξεπερνά το 70%. Πόσο εύκολο θα είναι να το δεχθούν αυτό εθελοντικά οι ιδιώτες;
αναρωτιέται το περιοδικό.

Την ίδια ώρα, όμως, η προοπτική ενεργοποίησης των CDS δημιουργεί έντονες ανησυχίες. Διακυβεύονται πολύ μεγάλα ποσά, άλλωστε, αναφέρει ο Economist. Μια ελληνική χρεοκοπία επίσης θα προκαλέσει τριγμούς σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και για τον λόγο αυτό το ΔΝΤ προσπαθεί να συγκεντρώσει και άλλα 500 δισ. ευρώ ως δύναμη πυρός και «μαξιλάρι» προστασίας κάποιων χωρών της ευρωζώνης.

Οι κάτοχοι ομολόγων χωρίς την προστασία των CDS ενδεχομένως να κερδίσουν περισσότερα από μια χρεοκοπία από μια εθελοντική συμφωνία, καθώς μια αναγκαστική συμφωνία πιθανόν να πρέπει να περιλαμβάνει ομόλογα, που κρατά η ΕΚΤ. Για να λειτουργήσει το PSI σωστά θα πρέπει να περιληφθεί και ο δημόσιος τομέας, καταλήγει ο Economist.