Η κάλυψη της νομικής προστασίας, αν και είναι ιδίαιτερα σημαντική, δεν είναι αρκετά διαδεδομένη στη χώρα μας σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο στρεβλός τρόπος, με τον οποίο αναπτύχθηκε η αγορά των ασφαλειών στην Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα η συγκεκριμένη παροχή να πωλείται συμπληρωματικά σε συμβόλαια για οχήματα.

Πόσο πιθανό είναι, λοιπόν, να αναπτυχθεί αυτή την περίοδο, εν μέσω της κρίσης, που μαστίζει την ελληνική οικονομία;

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι σε τέτοιες περιόδους, η ασφαλιστική αγορά αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες στο να αναπτύξει νέα προϊόντα, να πείσει δηλαδή τους καταναλωτές να διαθέσουν από το εισόδημά τους χρήματα, προκειμένου να ασφαλίσουν, πέρα από το αυτοκίνητό τους, και άλλους κινδύνους.

Από την άλλη, όμως, πλευρά, η νομική προστασία κρίνεται απολύτως απαραίτητη, ειδικά όταν η οικονομία και η αγορά κινούνται πτωτικά. Δείτε γιατί:

Οι συνθήκες κρίσης δημιουργούν νέους κινδύνους, κυρίως σε ό,τι αφορά όσους ασχολούνται με το επιχειρείν. Δηλαδή, πολύ απλά, μικρομεσαίοι, αλλά και κάθε μεγέθους επιχειρηματίες μπορούν, μέσω της νομικής προστασίας, να καλυφθούν από περιπτώσεις καθυστερήσεων πληρωμών, κανονιών στην αγορά άλλων εταιριών, που τους χρωστούν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ουδείς έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης κάλυψης, καθώς το 2011 έκλεισε με πτώση της ζήτησης για νομική προστασία κατά 10%.