Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε, ότι μέσα στο τελευταίο 7ήμερο αγόρασε κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 462 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερης αξίας σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο 7ήμερο, μικρότερης όμως συγκριτικά με τις αγορές-ρεκόρ στις οποίες επιδόθηκε όταν κορυφωνόταν η προσπάθειά της να κατευνάσει τα πνεύματα στις χρηματαγορές εξαιτίας της κρίσης χρέους (παραδείγματος χάρη, 22 δισεκατομμυρίων ευρώ κρατικά ομόλογα μέσα σε 7 μέρες, στην αρχή Αυγούστου του ’11).

Την περασμένη βδομάδα, η ΕΚΤ είχε παρέμβει στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων μόνον για αγορές κρατικών χρεογράφων 19 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που είχε συμβεί για «αμιγώς τεχνικούς λόγους», αλλά δεν σήμαινε συγχρόνως ότι ομαλοποιείτο η κατάσταση στις αγορές του κρατικού χρέους…

-Στη διάρκεια προγενέστερων κινήσεων, πάντως, ο εβδομαδιαίος λογαριασμός της ΕΚΤ στον τομέα αυτόν ανερχόταν σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, μεταξύ τριών και πέντε.

-Έως σήμερα μετά τον Μάιο του 2010 η ΕΚΤ έχει σωρεύσει στο θησαυροφυλάκιό της κρατικά ομόλογα 211,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντισταθμίζεται -εν πολλοίς- με τις ημερήσιες καταθέσεις σε αυτήν των εμπορικών τραπεζών της ευρωζώνης και έτσι, αποτρέπεται το τύπωμα «έξτρα» χρήματος, με όλα τα πληθωριστικά αποτελέσματα.

Στις εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης με τριετή εξοφλητική περίοδο η ΕΚΤ δάνεισε στο β’ εξάμηνο πέρυσι συνολικά 489 δισ. ευρώ.

Στο ποσό του δανείου συμπεριλαμβάνονται, πάντως, και κρατικά ομόλογα, από τα οποία οι εμπορικές τράπεζες επεδίωξαν να απαλλαγούν μεταβιβάζοντάς τα ως «παράπλευρες δανειακές εγγυήσεις» στην ΕΚΤ.

Έτσι, αγοράστηκαν κατ’ αρχάς ελληνικά κρατικά ομόλογα, από την ΕΚΤ, στη συνέχεια δε κατά σειράν ισπανικά και τελικά και ιταλικά.

Μάλιστα, δεν λείπουν σήμερα οι οικονομολόγοι, που συνιστούν στην ΕΚΤ να αγοράζει τα κρατικά ομόλογα απευθείας από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, δηλαδή στην πρωτογενή αγορά τους και όχι μέσω εμπορικών τραπεζών και ιδιωτών, δηλαδή στη δευτερογενή αγορά τους.