Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προχωράει στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΕΟΖ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες δέχονται ισχυρό ανταγωνισμό από γειτονικές.
Στο υπουργείο επεξεργάζονται σχέδιο καταρχήν για το Τριεθνές του Έβρου, την περιοχή δηλαδή που συνορεύει με Τουρκία και Βουλγαρία, όπου οι επιχειρήσεις έχουν να ανταγωνιστούν, εκτός από τους Έλληνες, τους Τούρκους και τους Βούλγαρους.
Ήδη το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Η ιδέα έχει πέσει στο τραπέζι από τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν, και υποστηρίζεται και από την ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα από το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το όλο εγχείρημα έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας στρατηγικών επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Πέτρος Σελέκος. Το σχέδιο προβλέπει για τις επενδύσεις σε ΕΟΖ:
– χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ακόμα και κάτω και από το 10% (στο 8-9%),
– ταχύτατες δικαστικές διαδικασίες, ώστε η όποια υπόθεση να τελεσιδικεί σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο και να μην μπορεί να φτάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στον Άρειο Πάγο,
– λειτουργία αδειοδοτικής επιτροπής, που θα λύνει άμεσα τα όποια θέματα προκύπτουν,
– διατήρηση του εργασιακού και ασφαλιστικού καθεστώτος για τους εργαζόμενους, όπως αυτό ισχύει και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά το αν υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί από τις Βρυξέλλες θέμα μη επιτρεπόμενης κρατικής επιδότησης ή αθέμιτου ανταγωνισμού, ειδικοί επισημαίνουν πως το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει τη διακριτική μεταχείριση προσωρινού χαρακτήρα για χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με στόχο αυτές να διευκολυνθούν ώστε οι ρυθμοί ανάπτυξης να εναρμονιστούν με αυτούς των υπολοίπων μελών.
Ειδικά, αυτή την κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο, εκτιμάται ότι ο θεσμός των ΕΟΖ αποτελεί μονόδρομο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κατ’ επέκταση πρόσθετων εσόδων για το κράτος, τα οποία υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξουν.