Δουλειά για το… σπίτι θα έχει η κυβέρνηση τις ημέρες των εορτών καθώς η τρόικα ξεκαθάρισε πως μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πρόοδος σε μια σειρά από δημοσιονομικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις.
Το κλιμάκιο των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να δώσει σήμερα το απόγευμα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, τη λίστα με τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τον επόμενο μήνα. Από τη θεσμοθέτηση και την υλοποίηση των πολιτικών αυτών θα κριθεί και η έναρξη των επίσημων συζητήσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ, που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012.
Στις βασικές ενέργειες της κυβέρνησης για το Δεκέμβριο περιλαμβάνονται:
– Η σύνταξη και αποστολή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του αιτήματος για τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος. Προς το σκοπό αυτό, διπλασιάσθηκε το μερίδιο συμμετοχής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από 950 εκατ. ευρώ περίπου, σε 1,9 δισ. ευρώ.
– Θα πρέπει να καταρτισθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο δημόσιων φορέων, ενώ αντίστοιχο πλάνο θα υπάρξει και για τις ΔΕΚΟ.
– Θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για το ασφαλιστικό σύστημα και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στις επικουρικές και κύριες συντάξεις, ενώ θα προωθηθεί το ευεργετικό μέτρο της ελάφρυνσης των ασφαλιστικών εισφορών συνεπών επιχειρήσεων.
– Θα προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια για δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και λοιπούς ένστολους.
– Η Κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει την επίτευξη των ποσοτικών στόχων που καθορίστηκαν στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής, με το βάρος να πέφτει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη βελτίωση της είσπραξης των φόρων.
– Η Κυβέρνηση πρέπει να θεσπίσει νομοθεσία για την αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων σχετικά με τις οργανωτικές ρυθμίσεις για την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην εταιρική διακυβέρνησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στο Ταμείο Εγγυήσεως Καταθέσεων και Εγγυήσεων.
– Θα υπάρξει εξορθολογισμός των κοινωνικών παροχών και βοηθημάτων και δραστική μείωση κοινωνικών δαπανών κυρίως όσων θα κριθούν υψηλές και αναποτελεσματικές.
– Συρρίκνωση φαρμακευτικών δαπανών και εξόδων περίθαλψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Σημειώνεται πως η διαπραγμάτευση για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων (PSI) κινείται ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, καθώς σε αυτή μετέχει ενεργά η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι στενός παρατηρητής των εξελίξεων.