Πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς λεφτά προανήγγειλε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, μια γραμμή που έχει ήδη προωθήσει ο Β. Σόιμπλε. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να παραμείνει προσθέτοντας όμως ότι μια πραγματική καταβολή χρημάτων θα εξακολουθεί να συνδέεται με την αποδοχή της ελάφρυνσης του χρέους.
«Αν οι πιστωτές δεν είναι ακόμα στο στάδιο που μπορούν να συμφωνήσουν και να σεβαστούν τις εκτιμήσεις μας, αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος γι’ αυτούς ώστε να φτάσουν εκεί, μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και να τους δώσουμε περισσότερο χρόνο», δήλωσε.
Η Λαγκάρντ δήλωσε πως το ΔΝΤ θα μπορεί «να δώσει το όνομά του» στον επόμενο γύρο διάσωσης αλλά προσέθεσε ότι μια πληρωμή κεφαλαίων από το Ταμείο συνεχίζει να είναι δεμένη με την έγκριση ελάφρυνσης χρέους.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ προτείνει να υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα διάσωσης, όπως θέλει το Βερολίνο, αλλά δεν θα εκταμιεύσει μέχρις ότου αποσαφηνιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
«Μπορεί ως εκ τούτου να υπάρξει πρόγραμμα στο οποίο η εκταμίευση θα γίνει μόνον όταν έχουν περιγραφεί ξεκάθαρα από τους πιστωτές τα μέτρα για το χρέος», δήλωσε στη συνέντευξή της στην Handelsblatt.
Ο συμβιβασμός αυτός θα δώσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το «πράσινο φως» για την επόμενη εκταμίευση της δόσης του δανείου στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.
«Είναι μια δυνατότητα για συμφωνία», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.
Το σήμα από το ΔΝΤ για πρόγραμμα χωρίς λεφτά ήλθε λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη διαρροή εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο μοιράστηκε στους βουλευτές της χώρας. Σε αυτό, μια από τις προτάσεις του ESM για την ελάφρυνση του χρέους (καθυστέρηση της πληρωμής τόκων ως το 2048) εκτιμάται ότι θα σήμαινε απώλεια κεφαλαίων ως 123 δισ. ευρώ για τους Ευρωπαίους εταίρους.
Η λύση αυτή απομακρύνει και την ένταξη στο QE της ΕΚΤ γεγονός που αφήνει την ελληνική κυβέρνηση με άδεια χέρια και τα μέτρα ψηφισμένα. Έτσι πληροφορίες λένε ότι εξετάζεται να δοθεί μια μεγαλύτερη δόση που αντί για 7 δισ. θα φτάσει τα 9,5 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει βοήθεια στην Ελλάδα για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.