Στο EuroWorking Group, που συνεδριάζει σήμερα, η ελληνική πλευρά παρουσιάζει το πακέτο των μέτρων και κρίνεται η επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Παρά τις «χλιαρές» διαψεύσεις από όλες τις πλευρές, είναι ξεκάθαρο ότι κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στη συμφωνία, ενώ η κυβέρνηση ξεκαθάρισε, δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, ότι η αρχική θέση «δεν υπάρχει συμφωνία εάν δεν συμφωνηθούν όλα» παραμένει. Για τον λόγο αυτό, το περιεχόμενο της αξιολόγησης δεν θα φτάσει στο σύνολό του για ψήφιση στη Βουλή, εάν δεν «κλείσει» η συνολική συμφωνία δηλαδή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Την προκαταρκτική συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό, στα δημοσιονομικά και στο θέμα της ενέργειας επιβεβαιώνουν στο Reuters πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, που ρωτήθηκαν σχετικά, υποστηρίζουν ότι υπάρχει πρόοδος αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, ενώ η Κομισιόν δια της εκπροσώπου της σημειώνει ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών».
Η συμφωνία προβλέπει την περικοπή των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου περίπου στις 6.000 ευρώ, για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ.
Στα εργασιακά, η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεων, ενώ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «παζάρι» αφορά κυρίως τα εργασιακά και το πώς θα κοπούν σταδιακά οι συντάξεις.
Για τις συντάξεις οι μειώσεις θα γίνουν σταδιακά, αλλά ενδεχομένως να ξεκινήσουν νωρίτερα, από το 2019 κιόλας αντί το 2020 που επιζητούσε η κυβέρνηση.
Στα δημοσιονομικά συμφωνήθηκε πως τα μέτρα θα εξοικονομήσουν 3,6 δισ. ή 2% του ΑΕΠ, αλλά ανοικτό παραμένει ποια τελικά θα είναι τα αντίμετρα.