«Οι δύο κεντρικές δυνάμεις της Ευρώπης, Γαλλία και Γερμανία, συγκρούστηκαν την Τετάρτη για το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να παρέμβει πιο δυναμικά για να βάλει φρένο στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, αφού τα ομόλογα δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τις αγορές» αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές πρακτορείο Reuters.

«H Γαλλία ζήτησε εντονότερη δράση της ΕΚΤ, υπό τον φόβο της πιθανής πλέον απώλειας της άριστης πιστοληπτικής της ικανότητας (ΑΑΑ)» συνεχίζει το άρθρο, αναφερόμενο στην άνοδο των spreads των τελευταίων ημερών της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας.

«Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρώ, αλλά και την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης. Έχουμε την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Παρίσι, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο δε θα υποκύψει σε πιέσεις προς την ΕΚΤ να αναλάβει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην επίλυση της κρίσης χρέους, λέγοντας κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύουν μια τέτοια ενέργεια.

«Έτσι όπως είναι οι διεθνείς συνθήκες, η ΕΚΤ δεν έχει τη δυνατότητα επίλυσης αυτών των προβλημάτων», σημείωσε η Άγκελα Μέρκελ μετά τις συνομιλίες κατά την επίσκεψη του Ιρλανδού πρωθυπουργού Έντα Κένι.